E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23821
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kādas funkcijas veic dzīvokļu īpašnieku kopība, kādas – biedrība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2021
Ļubova

Labdien! Dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai (biedrībai) nav atsevišķa normatīva regulējuma, līdz ar to, lasot dažādus avotus, rodas neskaidrības un sajūta par pretrunīgu informāciju. Mājas iedzīvotāji apsver dažādus pārvaldības risinājumus un vēlētos saņemt precīzāku normatīvo aktu un procesu skaidrojumu: 1. Biedrību un nodibinājumu likuma 23. panta 2. daļa noteic, ka jābūt vismaz 2 dibinātājiem, kas arī pieņem lēmumu par biedrības dibināšanu (24. panta 1. daļa). Taču dažādos resursos, ieskaitot EM un LV portālu, tiek rakstīts, ka nepieciešams mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par biedrības izveidi. Nav skaidrs, vai šādu mājas biedrību var dibināt 2–3 dzīvokļu īpašnieki, kā daudzi apsaimniekošanas uzņēmumi norāda, vai tomēr ne. Un, ja ne (t. i., nepieciešams kopības lēmums), tad KĀPĒC? Ņemot vērā, ka iesniegums biedrības reģistrēšanai ir jāparaksta tās dibinātājiem, tad izklausās kaut kā pilnīgi neloģiski, ka to parakstīs, piemēram, 50 vai 70 dzīvokļu īpašnieki. 2. Kādu norādīt šādas biedrības juridisko adresi, ja tā ir daudzdzīvokļu dzīvojamā māja un pat tās priekšsēdētājs un valde ir ievēlējama, tātad var mainīties? 3. Ja tomēr māja pieņem lēmumu par biedrības izveidi, vai tas nozīmē, ka visi dzīvokļi automātiski kļūst par biedrības biedriem? Vai tikai tie, kas balsoja par? Vai tam ir jābūt kādam atsevišķam lēmumam (kopības? biedrības?)? 4. Vai, izveidojot biedrību, mājas īpašnieku kopībai obligāti uzreiz ir jālemj par mājas pārvaldības pārņemšanu, vai tomēr tas ir atsevišķs jautājums, kas var tikt risināts arī, piemēram, pēc diviem gadiem pēc biedrības izveides? 5. Vai biedrība var pārņemt mājas pārvaldīšanu, vai tomēr kopība to pārņem un tad ir divi pilnīgi atsevišķi punkti: biedrības pilnvarošana pārvaldīšanas pārņemšanas jautājumu kārtošanai un pārvaldīšanas uzdevuma uzdošana biedrībai? 6. Vai dzīvokļu kopība var uzdot pārvaldīšanas uzdevumu kādam uzņēmumam, ja ir izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība? 7. Vai biedrība var pati izvēlēties pārvaldnieku/apsaimniekošanas uzņēmumu visu vai daļēju pārvaldīšanas darbību izpildei, ja tai ir uzdots pārvaldīšanas uzdevums? Vai arī katru reizi jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai? Paldies!

A
atbild:
17. augustā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

1. Biedrības tiek dibinātas saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likuma 23. panta 2. daļu, kas nosaka: biedrības sastāvā jābūt vismaz diviem biedriem. Nereti biedrību dibināšanu jauc ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51. pantu, kurā noteikta kārtība, kādā dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības tiek nodotas dzīvokļu īpašnieku sabiedrībai vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarotai personai. Likuma 51. panta piektā daļa noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības tiek nodotas, ja dzīvokļu īpašnieku sabiedrība vai ar dzīvokļu īpašnieku savstarpēju līgumu pilnvarota persona iesniegusi pieteikumu par dzīvojamās mājas pārņemšanu un ir ievēroti vairāki nosacījumi. Viens no nosacījumiem paredz, ka mājas pārvaldīšanas tiesības tiek nodotas, ja dzīvokļu īpašnieku sabiedrības dalībnieki vai arī savstarpēju līgumu noslēgušie dzīvokļu īpašnieki pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošo privatizācijas objektu skaita.

Tātad, lai pārņemtu māju no valsts un pašvaldības vai mainītu pārvaldnieku, ir jāpieņem dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums, kuram vajadzīga 50% plus viena balss.

2. Biedrību un nodibinājumu likuma 5. pants noteic, ka biedrības un nodibinājuma juridiskā adrese ir adrese, kura ierakstīta biedrību un nodibinājumu reģistrā. Tā pārsvarā gadījumu praksē ir valdes priekšsēdētāja dzīvokļa īpašuma adrese, jo svarīgākais aspekts ir biedrības sasniedzamība valsts, pašvaldību un citu iestāžu un institūciju saziņā.

3. Par biedrības biedriem kļūst tikai tie, kas nobalso par un iestājas biedrībā. To, vai stāties dzīvokļu īpašnieku biedrībā, katra persona var brīvi izvēlēties.

4. Tas var būt atsevišķs jautājums, par kuru var lemt arī pēc kāda laika.

5. Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 51. pants nosaka: par mājas pārvaldīšanas pārņemšanu lemj dzīvokļu īpašnieku kopība, kura var uzdot biedrībai veikt darbības, lai pārņemtu māju – sagatavotu dokumentus, kas ir nepieciešami iesniegšanai valstij vai pašvaldībai un parakstītu nodošanas aktu, un pēc tam slēgt dažāda veida līgumus.

6. Dzīvokļu īpašnieku kopība var izlemt ikvienu jautājumu, tostarp arī par pārvaldīšanas uzdevumu došanu, kas ir noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā “Dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence”.

7. Par to, kas būs apsaimniekotājs, būtu jālemj dzīvokļa īpašnieku kopībai. Ja ir nodibināta biedrība un tā secina, ka tai nav profesionālu iemaņu vai nav kapacitātes, lai veiktu apsaimniekošanu, tā var dzīvokļu īpašnieku kopībai ieteikt vairākus apsaimniekotājus, kurus izvēlēties. Tad dzīvokļu īpašnieku kopība uzdod biedrībai slēgt līgumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas