E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23811
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kā tiek aprēķināta neatņemamās mantojuma daļas vērtība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2021
Ilze

Dāvinājuma ceļā ieguvu īpašumu. Dāvinātājam ir neatraidāmais mantinieks. Pēc dāvinājuma noslēgšanas esmu ieguldījusi īpašumā naudu un cēlusi tā vērtību. Vai neatraidāmajam mantiniekam pienāktos nauda par savu daļu, ja summa, ko īpašumā esmu ieguldījusi, ir lielāka nekā neatraidāmā daļa?

A
atbild:
20. augustā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Precīza atbilde uz jūsu jautājumu ir ietverta Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2013. gada 25. oktobra spriedumā lietā Nr. SKC-195/2013. Judikatūrā atzīts, ka “[a]tbilstoši Civillikuma 1922. panta otrajai daļai neatraidāmā mantinieka neatņemamā daļa aprēķināma no dāvinātāja mantas stāvokļa dāvināšanas laikā, nevis no atsavinātās mantas sastāva un vērtības uz dāvinātāja nāves brīdi”.

Jautājumā jau ir pareizi iezīmēts, ka saskaņā ar Civillikuma 423. panta otrās daļas noteikumiem neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā.

Jāņem vērā, ka atbilstoši Civillikuma 425. panta otrajai daļai “neatņemamajā daļā ieskaita tiklab to, ko testators atstājis mantiniekam kā mantojumu vai legātu, kā arī to, kas saņemts testatora dzīves laikā, ja uz saņemto attiecas pievienojuma pienākums [..].” Tas nozīmē: ja mantojumā palika citas lietas (Civillikuma 841. panta izpratnē), tad atstātā mantojuma vērtība var pilnībā vai daļēji sasniegt neatņemamās daļas vērtību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas