E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23810
Lasīšanai: 2 minūtes
1
11
1
11

Mācību atvaļinājums un tā apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2021
Elva

Sakiet, lūdzu, ja darbinieks atgriežas no bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) un vēlas doties mācību atvaļinājumā diplomdarba izstrādei, vai tad ir jāsaglabā atalgojums, jo pēc BKA būtu, taču pie mācību atvaļinājuma tas nav obligāti?

A
atbild:
30. jūlijā, 2021
LV portāls
Zaida Kalniņa

Mācību atvaļinājumu piešķiršanas kārtību nosaka Darba likuma 157. pants. Tas paredz divu veidu mācību atvaļinājumus: ko piešķir obligāti un ko var piešķirt atkarībā no darba līgumā un koplīgumā noteiktā, kad darbinieks, nepārtraucot darbu, mācās jebkura veida izglītības iestādē.

Darba devējam obligāti ir jāpiešķir mācību atvaļinājums valsts pārbaudījumu kārtošanai vai arī diplomdarba izstrādei, un šāda atvaļinājuma ilgums ir precīzi norādīts – 20 darba dienas. Ja ir nepieciešamība, šīs 20 dienas iespējams sadalīt pa daļām. Faktam, ka darbinieks pirms tam ir izmantojis bērna kopšanas atvaļinājumu, nav nozīmes.

Jānorāda, ka Darba likuma 157. pants dod darba devējam iespēju izvēlēties – vai mācību atvaļinājuma laikā darbiniekam saglabāt algu vai nesaglabāt. Kārtība darba devējam ir jānosaka iekšējā normatīvajā aktā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas