E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23806
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja parādsaistības pārsniedz 5000 eiro, var iesniegt fiziskās personas maksātnespējas pieteikumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2021
Inese

Labdien! Esmu ļoti lielās parādsaistībās. Parādsaistību apmērs ir EUR 15 000. Ir gan senie parādi “Julianus”, “B2 Kapital”, gan arī ātrie kredīti. Cenšos regulāri veikt maksājumus atbilstoši maksāšanas grafikiem. Ar kreditoriem sadarbojos. Mani ienākumi mēnesī ir EUR 800, taču par parādiem maksāju EUR 500. Paralēli šiem maksājumiem ir arī citi maksājumi. Ar kreditoriem neizdodas vienoties par mazākiem ikmēneša maksājumiem (visgrūtāk vienoties ar “Julianus”). Jūtu, ka kļūst arvien grūtāk segt parādsaistības. Ļoti baidos no situācijas, kad lieta tiks nodota tiesā un tiks nobloķēts bankas konts. Nevēlos arī, lai darbavietai tiktu dots rīkojums atvilkt no algas. No parādsaistībām neizvairos, bet nezinu, kā turpmāk veikt parādu atmaksu. Dzīvoju viena, īpašuma nav, nav arī kam lūgt atbalstu. Mēģinājums apvienot kredītus bija neveiksmīgs, jo saņēmu vairākus atteikumus. Kā varu risināt problēmu? Paldies!

A
atbild:
15. oktobrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Maksātnespējas likumā ir nostiprināta kārtība un nosacījumi, kā fiziskai personai tikt atbrīvotai no neizpildītajām saistībām un atjaunot maksātspēju, vienlaikus maksimāli aizsargājot kreditoru intereses. Lai personai pasludinātu fiziskās personas maksātnespējas procesu Maksātnespējas likuma ietvaros, parādsaistībām, kurām jau iestājies izpildes termiņš, jābūt vismaz 5000 eiro, vai arī parādsaistībām, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, jāpārsniedz 10 000 eiro. Turklāt, lai iesniegtu pieteikumu, personai arī jāsedz valsts nodeva, kā arī jāsamaksā fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīts.

Tādējādi jums ir jāizvērtē iespēja iesniegt maksātnespējas pieteikumu, apzinot savu parādsaistību kopējo apjomu. Informāciju par fiziskās personas maksātnespējas procesu aicinām aplūkot Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļa vietnē, sadaļā “Fiziskās personas maksātnespējas process”, kurā sniegtas atbildes uz galvenajiem ar fiziskās personas maksātnespējas procesu saistītajiem jautājumiem.

Tāpat papildu informāciju varat meklēt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas