E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23805
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par uzturlīdzekļu parāda piedziņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2021
Evija

Labdien! Manam vīram ir divi bērni no pirmās laulības, viņi dzīvo Lietuvā. Šobrīd gan abi jau sasnieguši vecumu, kad uzturlīdzekļi vairs nav jāmaksā (dēlam ir 21 gads, meitai 18 gadi, un viņa neturpina mācības), taču bijusī sieva 2013. gadā iesniedza Latvijas Republikas tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu 145,13 eiro mēnesī un saskaņā ar Civilprocesa likuma 568. pantu arī uzturlīdzekļu parādu 14 967,67 eiro apmērā. Lieta tika nodota tiesu izpildītājam, ar kuru vienojāmies par konkrētas summas iemaksu katru mēnesi, taču tagad gadījās situācija, kad nevarējām veikt iemaksu, un tiesu izpildītājs nosūtīja rīkojumu vīra darbavietai par 50% ieturējumu no darba algas. Sanāk, ka vīram no darba algas paliek 250 eiro. Vai drīkst iesniegt prasību par uzturlīdzekļu parādu (ar atpakaļejošu datumu) ar jau esošu summu 14 967,67 eiro? Šobrīd uzturlīdzekļi katru mēnesi vairs nav jāmaksā, paliek parāds, un vai arī par to drīkst ieturēt 50% no darba algas? Vai arī tā skaitās kā cita piedziņa un to varam teikt tiesu izpildītājai, lai tiktu labots rīkojums darbavietai? Vai ir kāda iespēja uzzināt, vai bijusī sieva ir saņēmusi uzturlīdzekļus bērniem no Lietuvas valsts? Jo ir informācija, ka jā, taču tagad arī visa uzturlīdzekļu parāda summa tiek ieskaitīta bijušās sievas bankas kontā (to redz ikmēneša aprēķinā, ko saņemam no tiesu izpildītāja). Paldies jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
24. augustā, 2021
Ilona Barkovska
juriste

Uzturlīdzekļi ir piedzenami no prasības celšanas dienas vai no dienas, kad ir noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem, nevis par agrāko periodu.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts 2007. gada 29. augustā lietā Nr. SKC-556 ir atzinis, ka, iztulkojot Latvijas Republikas Satversmes 92. pantu un Civilprocesa likuma 1. pantu saistībā ar Civillikuma tiesību normām, kas izriet no ģimenes tiesiskajām attiecībām, prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnu uzturam, tie piedzenami no brīža, kad celta prasība tiesā, jo ar prasības celšanas brīdi attiecīgā persona uzsāk savu ar likumu garantēto civilo tiesību aizsardzības realizāciju tiesā.

Pavisam cits gadījums ir tad, kad uzturlīdzekļi jau ir noteikti – ar spēkā stājušos tiesas spriedumu vai ar pušu starpā noslēgto vienošanos – un bērna tēvs šos noteiktos uzturlīdzekļus nemaksā. Tad veidojas uzturlīdzekļu parāds (kā visu nesamaksāto uzturlīdzekļu kopsumma) un bērna māte ir tiesīga vērsties tiesā, lai piedzītu uzturlīdzekļu parādu.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas 1. punktu no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Tiesu izpildītājs rīkojas saskaņā ar šo pantu. Apstāklis, ka bērns, kura uzturam netika maksāti uzturlīdzekļi, ir sasniedzis pilngadību (pēc parāda rašanās), nemaina šī parāda būtību un rašanās iemeslu.

Jums ir tiesības ar motivētu iesniegumu vērsties Lietuvas Republikas iestādēs, kas pilda Latvijas Uzturlīdzekļu garantiju fondam līdzīgās funkcijas, un, izklāstot situāciju, lūgt sniegt attiecīgas ziņas.

Saskaņā ar Latvijas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas mājaslapā pieejamo informāciju par uzturlīdzekļu jautājumiem atbildīgā institūcija Lietuvā ir Garantiju un bērnu uzturlīdzekļu fonda administrācija (fondu.administracija@is.lt).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas