E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23780
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Vai var saņemt maternitātes un vecāku pabalstu, ja BKA laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2021
Evelīna

Labdien! Es strādāju divās darbavietās – vienā kā darba ņēmēja (darbavieta “A”) un otrajā kā pašnodarbinātā persona (darbavieta “B”). Ir viens bērns līdz 3 gadu vecumam, par ko iepriekš tika saņems vecāku pabalsts (nestrādājot). Pašlaik es gaidu otru bērniņu. Jautājumi: 1) Vai es varu saņemt maternitātes pabalstu un noformēt slimības lapu darbavietā “A” un turpināt gūt ienākumus tikai darbavietā “B”? 2) Kā tiks aprēķināts vecāku pabalsts, ja turpināšu strādāt tikai darbavietā “B” un paņemšu bērna kopšanas atvaļinājumu darbavietā “A”?

A
atbild:
23. jūlijā, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Iveta Olte, Pabalstu metodiskās vadības daļa vecākā eksperte

No jūsu jautājuma saprotams, ka esat darba ņēmēja un vienlaikus tiek veikta saimnieciskā darbība, esat pašnodarbināta persona, plānojat turpināt veikt saimniecisko darbību un gūt ienākumus kā pašnodarbinātā persona gan grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā, gan laikā, kad kopsiet bērnu un pie darba devēja atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā.  

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, tātad sociāli apdrošināta persona, un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu.

Ja turpināsiet gūt ienākumus grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā no saimnieciskās darbības, tiesības uz maternitates pabalstu būs, ja ienākumi no saimnieciskās darbības nepārsniegs minimālo darba algu (šogad tie ir 500 eiro mēnesī), kā arī saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veiksiet 10% apmērā (līdz 30.06.2021. – 5% apmērā) tikai pensiju apdrošināšanai. Savukārt, ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī sasniegs vai pārsniegs minimālo darba algu un iemaksas veiksiet pilnā apmērā (31,07%), tad tiesības saņemt maternitātes pabalstu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā nebūs.

Tiesības saņemt vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai. Ja vecāku pabalsta saņemšanas laikā kā pašnodarbinātā persona jūs gūsiet ienākumus līdz minimālajai darba algai, t.i., līdz  500 eiro mēnesī, un VSAOI veiksiet 10% apmērā, vecāku pabalsts tiks izmaksāts piešķirtajā apmērā.

Ja mēneša ienākumi no saimnieciskās darbības būs 500 eiro vai lielāki un sociālās apdrošināšanas iemaksas līdz ar to būs jāveic pilnā apmērā (31,07%), tad par attiecīgo mēnesi vecāku pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas