E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23777
Lasīšanai: 4 minūtes

Jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm būs iespēja pieteikties stipendijai “Studētgods”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2021
Anžela

Labdien! Kā tiks organizēta stipendijas izmaksa studējošam jaunietim no daudzbērnu ģimenes, ja viņš izpilda nosacījumus? Kur jāpiesakās, un kas koordinēs izmaksas? Ja daudzbērnu ģimenes statuss ir šobrīd (un tāds būs arī 2021./2022. mācību gadam), vai stipendiju piešķir (un monitorē nosacījumus) visam mācību laikam (4 gadi, pat ja māsa būs izaugusi (šobrīd palicis pēdējais maģistra gads Rīgas Stradiņa universitātē) un vairs nekvalificēsimies pēc kritērijiem daudzbērnu ģimene). Kur varu ātrāk saņemt informāciju? 160 EUR ir būtisks atspaids daudzbērnu ģimenē, kurā viens jaunietis jau 4 gadus mācās maksas programmā un otrs tagad ir iestājies maksas programmā. Bērnus audzinu viena, tāpēc, pieņemot lēmumu, vēl svarīgāks ir šis jaunās stipendijas aspekts.

A
atbild:
18. augustā, 2021

Jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm, kuri uzsāks studijas 2021. gada rudens semestrī, būs iespēja pieteikties stipendijai “Studētgods”, kas noteikta 160 eiro apmērā 10 mēnešus gadā.

Uz stipendiju varēs pretendēt ikviens students, kas būs imatrikulēts 1. kursā koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē gan valsts, gan privātajās augstskolās un koledžās vai atjaunosies studijās 2021. gada rudens semestrī pēc studiju pārtraukuma koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē. Stipendijas piešķiršanai izvirzīti vairāki nosacījumi. Centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā jābūt ne zemākiem par 30%, bet latviešu valodā ne zemākiem par 40%. Savukārt studiju laikā vidējai svērtajai atzīmei jābūt 6 un augstāk, studentam jābūt sekmīgam un bez akadēmiskiem parādiem. Kritēriji tiks pārskatīti reizi semestrī, nākamā pieteikšanās stipendijām – februārī.

Pieteikties stipendijai “Studētgods” varēs, izmantojot pakalpojumu portālā www.latvija.lv, pieteikšanās no septembra sākuma līdz 20. septembrim. Pirms pieteikšanās pakalpojumā “Mani dati VIIS” var pārbaudīt, vai augstskola studentu ir imatrikulējusi. Sistēma automātiski pārbaudīs atbilstību nosacījumiem: koledžas un bakalaura līmeņa studijas, pirmais kurss, pilna laika klātiene, līdz 25 gadu vecumam ieskaitot. Pretendēt uz stipendiju varēs, ja ģimene atbilst daudzbērnu ģimenes statusam vai ja vismaz vienam no studējošā vecākiem ir trīs vai vairāk bērnu (neatkarīgi no vecuma).

Līdz šim Latvijas augstākās izglītības sistēmā faktiski neeksistēja atbalsts augstākās izglītības iegūšanai, kas tiktu sniegts pēc sociālām pazīmēm vai citiem kritērijiem, izņemot akadēmiskās sekmes. Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija izstrādāja Augstskolu likuma grozījumus par sociālo stipendiju ieviešanu un grozījumus Ministru kabineta noteikumos par stipendiju piešķiršanas kritērijiem, stipendijas apmēru, piešķiršanas un administrēšanas kārtību. Jaunā atbalsta sistēma veicinās augstākās izglītības pieejamību, iekļaušanos studiju vidē, iesaistīšanos pilnvērtīgā mācīšanās procesā un tā pabeigšanu. Kvalitatīvas augstākās izglītības iegūšana ir solis uz veiksmīgu iekļaušanos darba tirgū un spēju nodrošināt pienācīgu dzīves līmeni sev, savai ģimenei, kā arī iespēja kļūt par produktīvu sabiedrības dalībnieku, kas sniedz ieguldījumu valsts attīstībā.

Ar Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumos Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām” var iepazīties Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas