E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23763
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Mājas pārvaldīšanas izdevumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2021
Modris

Vai man ir jāatmaksā kaimiņu parādi par ūdeni? Esmu mājas kopīpašnieks, man pieder 1/8 daļa (mājā ir 8 dzīvokļi). Ir noslēgts kopējais līgums ar “Rīgas ūdeni” par ūdens piegādi, es un kaimiņi maksājam pēc labierīcības pakāpes un deklarēto skaita. “Rīgas ūdens” katru mēnesi sūtīja rēķinus par parāda augošo summu, uz jautājumiem, no kurienes izveidojies mājas parāds, kurš tieši no kaimiņiem nemaksā, atbildes nesniedz. Kad parāds uzkrājās 700 eiro apmērā, “Rīgas ūdens” mājas kopīpašniekus iesūdzēja tiesā, lai atgūtu šo summu. Tiesa nolēma, ka man jāapmaksā sava solidārā daļa, kaut es atskaitījos tiesai ar bankas atskaiti, ka maksājumus esmu veicis laikus un pilnā apmērā. Parāda pilno summu atmaksāja viens no kaimiņiem, un šie paši kaimiņi iesniedza tiesā prasību, lai atgūtu šo summu no pārējiem kaimiņiem, bet paši atskaitīties, kā veikuši maksājumus par saņemtajiem ūdens pakalpojumiem, nevar. Otrā notikusī tiesa nolēma, ka jāatdod sava solidārā summa šiem kaimiņiem kuri visdrīzāk arī izveidoja parādu. Darbu ir uzsācis zvērināts tiesu izpildītājs kas mēģina atgūt ne manu parādu, visādi apgrūtinot mani. Tad man rodas tāds jautājums, vai vispār vajag maksāt par komunālajiem pakalpojumiem, ja var būt bez kauna un gūt vēl peļņu. Vai tiesas lēmums ir bijis taisnīgs? Un ko darīt tālāk, ja tiesu izpildītājs veic dažādus liegumus?

A
atbild:
02. augustā, 2021

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 9. pantu par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, tajā skaitā par šā likuma 6. panta otrās daļas noteikumu nepildīšanu vai nepienācīgu izpildi, dzīvojamās mājas īpašnieks atbild likumā noteiktajā kārtībā.

Kā tas norādīts jautājumā, jūs esat 1/8 daļas kopīpašnieks un atbildat par visu kopīpašnieku rīcību solidāri, ja dzīvojamā māja nav sadalīta atsevišķos dzīvokļu īpašumos. Šādā gadījumā katram dzīvokļa īpašniekam ir pienākums segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantu.

LV portāla redakcija nav tiesīga komentēt tiesas nolēmumu taisnīgumu, līdz ar to, ja jūs neesat apmierināts ar minēto tiesas nolēmumu, tad varat to pārsūdzēt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas