E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23670
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieka radīto zaudējumu ieturēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
Elīna

Labvakar. Vēršos pie jums ar jautājumu, kā man ir jārīkojas saistībā ar darbu. Ja eju prom, vai varu pieprasīt taisīt inventarizāciju manā klātbūtnē un līdz tam neparakstīt un nemaksāt nekādas it kā iztrūkstošās summas?

A
atbild:
29. jūlijā, 2021
LV portāls
Zaida Kalniņa

Darba likuma 79. pants vispārēji noteic, ka darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas ir radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Turklāt ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Tomēr par ieturējumu apmēru un procedūru, kā tiek fiksēts darbinieka vainas dēļ radies zaudējums, likums nerunā. Tas ir konkrētā uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumu jautājums, lai neveidojas precedenti, ka līdzīgos gadījumos rīcība un ieturējumu apmērs atšķiras. Jāpiebilst, ka darbiniekam, uzsākot darbu uzņēmumā, ir jābūt informētam par uzņēmumā pieņemto iekšējo kārtību.

Tas nozīmē, ka vispirms jums ir jāpārliecinās par inventarizācijas organizēšanas un ieturējumu kārtības esamību jūsu uzņēmuma iekšējos dokumentos. Nav ieteicams nekādos apstākļos parakstīt tukšas lapas vai dokumentus, kuriem nepiekrītat.

Darba likums arī nosaka: ja darbinieks apstrīd darba devējam radušos zaudējumu atlīdzības prasījuma pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas