E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23656
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā aprēķina maternitātes un vecāku pabalstu, ja tiek gūti ienākumi no algota darba un pašnodarbinātības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
Anna

Labdien! Kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts un vecāku pabalsts, ja gūstu ienākumus gan no algota darba, gan pašnodarbinātības? Vai ienākumi tiek skaitīti visi kopā, veidojot vidējo summu, no kā tiek veikti tālāki pabalstu aprēķini? Paldies!

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātām personām (darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem), par ko ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas Latvijā atbilstoši attiecīgajam apdrošināšanas veidam ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā vai sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Pašnodarbinātajiem ir tiesības uz šiem pakalpojumiem, ja faktiski ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Maternitātes pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo iemaksu algu nosaka 12 kalendāra mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Pašnodarbinātai personai vidējā iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši faktiski veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā iestājas apdrošināšanas gadījums.

Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 15.1 punktā ir noteikts: ja persona vienlaikus ir darba ņēmēja un pašnodarbinātā statusā, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina, summējot atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta darba ņēmēja statusā, un atsevišķi aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta pašnodarbinātā statusā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas