E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23632
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kas var pievērst uzmanību skaidras naudas maksājumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2021
Kristine

Labdien! Esmu Latvijas Republikas pilsone, bet mana uzturēšanās vieta ir ārzemēs ārpus Eiropas Savienības, mans vīrs ir ārzemnieks, no vīra regulāri saņemu skaidru naudu un vēlos to ieskaitīt savā bankas kontā. Kādu summu gadā varu ieskaitīt, lai nebūtu jautājumu no Valsts ieņēmuma dienesta, un kā es var pierādīt, ka nauda nav nozagta? Jo ieskaitīt naudu kontā varu tikai Latvijas bankomātā un ar Latvijas banku starpniecību. Paldies!

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ieceļojot  no trešajām valstīm Eiropas Savienībā, uz robežas jādeklarē skaidra nauda, ja tās apmērs ir ekvivalents vai pārsniedz 10 000 eiro. Ja ir pazīmes par iespējamām personas nelikumīgām darbībām, kompetentā iestāde ir tiesīga pieprasīt personai, kura pārvadā skaidru naudu mazāk nekā 10 000 eiro apmērā, aizpildīt skaidras naudas deklarāciju.

Kredītiestāžu mājaslapās ir publicēti nosacījumi iemaksām bankomātos. Piemēram, “Swedbank” naudas iemaksas bankomātā iespējams iemaksāt ne vairāk kā 10 000 EUR mēnesī.

Kredītiestādēm ir pienākums uzraudzīt savu klientu darījumu likumību un ziņot par aizdomīgiem darījumiem. Bankai atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 407 par sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu un Nr. 408 par kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem, ir jāinformē Finanšu izlūkošanas dienests par tiem darījumiem, kas atbilst tiesību aktos noteiktajiem kritērijiem, kā arī darījumiem, kas rada aizdomas, ka tajā iesaistītie līdzekļi ir tieši vai netieši iegūti noziedzīga nodarījuma rezultātā. Katra kredītiestāde ir definējusi kontroles pasākumus aizdomīgu darījumu konstatēšanai. Tāpēc dažādu kredītiestāžu veiktie kontroles pasākumi var atšķirties.

Klienta izpēte ir noteikta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma 11. pantā.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.2 pants noteic, kādos gadījumos un kas Valsts ieņēmumu dienestam (VID) sniedz informāciju par aizdomīgiem darījumiem, kā arī uzskaitītas darījuma aizdomīguma pazīmes nodokļu jomā.

LV portālā ir bijušas publikācijas par to, kādi pasākumi var tikt veikti, lai novērstu nezināmas izcelsmes naudas ieplūšanu Latvijā, piemēram, tas izklāstīts intervijā Nezināmas izcelsmes skaidras naudas pārvadājumi sarūk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas