E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23630
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kur un cik ilgā laikā var apstrīdēt balsošanas protokolu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2021
Stella Katkovska

Mājas pārvaldnieks veica aptauju anketas veidā. Otrais jautājums sastādīts no 5 punktiem. Tālāk citāts: “2. Par transportlīdzekļu stāvēšanu dzīvojamai mājai Bērzpils ielas 7, Rīga, piesaistītajā zemesgabalā. 2.1. Lai mājai piesaistītajā zemesgabalā automašīnas novietot drīkstētu tikai dzīvojamās mājas Bērzpils ielas 7 dzīvojošie iedzīvotāji, tiek lemts par aizlieguma ceļa zīmes “Stāvēt aizliegts”, izņemot ar dzīvojamās mājas Bērzpils ielas 7 mājas pārvaldnieka izsniegtajām atļaujām, uzstādīšanu dzīvojamajai mājai piesaistītajā zemesgabalā. 2.2. Zīmju uzstādīšanu un atļauju izdošanu organizēs mājas pārvaldnieks SIA “Berga nami”. Tāmes pirms darbu veikšanas tiks saskaņotas ar mājas pilnvarotām personām. 2.3. Katram dzīvokļa īpašniekam var izsniegt tikai vienu autostāvvietas atļauju. 2.4. Katra atļauja tiek izsniegta uz vienu gadu. Atļaujas izsniedz tikai tiem dzīvokļa īpašniekiem, kam nav komunālo maksājumu parādu. Izmaksa par stāvvietas izgatavošanu 2,00 EUR. 2.5. Tiks uzstādīta arī ceļazīme “Apstāties aizliegts” stāvvietā pretī dzīvojamās mājas 3. kāpņu telpai.” Visi punkti balsojas kopā, un balsošanas protokolā “PAR” nobalsoja 50 no 96 dzīvokļu īpašniekiem (tad 50% + 2). Tālāk citāts: “Nolemts PAR transporta līdzekļu stāvēšanu dzīvojamai mājai (adrese) piesaistītajā zemesgabalā tikai dzīvojamās mājas (adrese) dzīvojošajiem iedzīvotājiem.”

Es uzskatu, ka 2.2., 2.3. un 2.4. punkts ir pakļauts “Dzīvokļa īpašuma likuma” 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajam (“lai pieņemtu lēmumu, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem). Vai mans viedoklis ir pareizs? Kur (kurā organizācijā) un kurā laikā var apstrīdēt balsošanas protokolu? Tālāk avota citāts no Dzīvokļa īpašuma likuma: “(71) Lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vismaz trīs ceturtdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem. Lai pieņemtu lēmumu par ceļa zīmes izvietošanu, autostāvvietas izveidi personām ar invaliditāti vai autostāvvietas izveidi elektromobiļiem, ja vienlaikus tiek izveidots elektrotransportlīdzekļu uzlādes punkts, nepieciešams, lai “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. 16. panta otrās daļas 2. punktā: 2) kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā.

A
atbild:
09. jūlijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Jautājums par transporta līdzekļu stāvēšanu un ceļa zīmju izvietošanu, kā iepriekš ir skaidrots LV portāla publikācijā “Kopīpašuma daļas lietošanas kārtības noteikšana”, attiecas uz Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 2. punktu par kopīpašuma daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Dzīvokļa īpašuma likuma 17. panta 7.1 daļa nosaka: lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 2. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams “par” balsojums vismaz no trijām ceturtdaļām visu dzīvokļu īpašnieku.

Tomēr, lai sniegtu pilnvērtīgu atbildi, būtu jāiepazīstas ar visiem dokumentiem, tāpēc es ieteiktu jums vērsties pie jurista.

Zvērināta advokāte Jolanta Kramerovska LV portālam ir skaidrojusi: Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta ceturtajā daļā noteiktas dzīvokļa īpašnieka tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu atzīt dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par spēkā neesošu, ja lēmums vai tā pieņemšanas procedūra ir pretrunā ar Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumiem. Prasību var celt triju mēnešu laikā no dienas, kad attiecīgā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, bet ne vēlāk par gadu no lēmuma pieņemšanas dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas