E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23625
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi jāpiedzen savā mītnes valstī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2021
Egils Miķelsons

Labdien! Es dzīvoju un strādāju ārzemēs, un mana 11 gadus vecā meita šeit iet skolā. Dzīvojām ar savu civilsievu šeit 10 gadus. Viņa aizbrauca uz Latviju un paziņoja, ka šeit vairs neatgriezīsies. Vēlos viņu nedaudz ierobežot mātes tiesībās, jo viņai ir diezgan nestabila psihe un viņai viss kaut kas var ienākt galvā. Tāpat vēlējos uzzināt par alimentiem. Vēlos, lai bērns šeit pabeidz skolu.

A
atbild:
13. jūlijā, 2021

Cik saprotams no situācijas apraksta, bērns palika kopā ar bērna tēvu un turpina mācības ārzemēs. Jums kā bērna vecākam, kurš īsteno ikdienas bērna aprūpi un uzraudzību, saskaņā ar Civillikuma 177. pantā noteikto ir tiesības pieprasīt no otra bērna vecāka, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, uzturlīdzekļus bērna uzturēšanai. Ja bērna vecāks neveic uzturlīdzekļu nodrošināšanu, pastāv iespēja vērsties tiesā vai lūgt uzturlīdzekļu izmaksu no valsts puses (Latvijā tā ir Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija).

Vēršoties ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 10. panta pirmās daļas 1. punktu iesniedzējam un bērnam ir jābūt Latvijas Republikā piešķirtam personas kodam un deklarētai dzīvesvietai.

Ja Latvijā nav deklarētās dzīvesvietas adreses un jūs pastāvīgi dzīvojat ārzemēs, kur ir jūsu domicils, jums ir pamats vērsties savas mītnes valsts kompetentajā iestādē, lai piedzītu uzturlīdzekļus.

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta otro daļu, “ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo”.

Ja bērna vecāks nedzīvo ar bērnu ikdienā, viņam ir jāpiedalās jautājumos, kas skar bērna veselību, dzīvību un attīstību. Bērna vecākam, kas nedzīvo kopā ar bērnu, ir saskarsmes tiesības, tas ir, tiesības tikties ar bērnu, pavadīt kopā laiku un uzturēt kontaktu.

Lai ierobežotu bērna vecāku, tostarp aizgādības tiesībās, ir nepieciešami būtiski apstākļi, piemēram, bērna vecāks ir agresīvs, regulāri atrodas reibinošu vielu ietekmē, atstāj bērnu bezpalīdzības stāvoklī, izmanto vardarbību pret bērnu u. c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas