E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23590
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai BKA abi vecāki var izmantot vienlaikus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
Mārtiņš

Labdien! Mana sieva ir bērna kopšanas atvaļinājumā, bet jau gaidām otro bērniņu. Pirmsdzemdību atvaļinājums sāksies, vēl pirms bērna kopšanas atvaļinājums par pirmo bērniņu būs beidzies, tātad netiks izņemts pilns bērna kopšanas atvaļinājums (1,5 gadi). Pēc otrā bērniņa dzimšanas plānojam ņemt pilnu bērna kopšanas atvaļinājumu par otro bērniņu. Vai atlikušo bērna kopšanas atvaļinājuma daļu par pirmo bērniņu var izņemt pēc pilna bērna kopšanas atvaļinājuma beigām par otro bērniņu? Un kā tas iespaido vecāku pabalsta izmaksu? Saprotams, ka bērna kopšanas pabalsts tiek izmaksāts tikai līdz bērna 1,5 gadu vecumam. Un vai abi vecāki var atrasties bērna kopšanas atvaļinājumā par vienu bērnu? Un vai katrs no vecākiem var izņemt bērna kopšanas atvaļinājumu katrs par savu bērnu (viens par pirmo, bet otrs par otro) tādējādi abiem vecākiem atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā vienlaikus un par abiem bērniem? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
02. jūlijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums dod tiesības abiem bērna vecākiem (turklāt par katru bērnu) izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu (BKA), kas nepārsniedz pusotru gadu jeb 18 mēnešus. Tādējādi par diviem bērniem (ne dvīņiem) abi vecāki var izmantot kopumā 36 mēnešus ilgu BKA. To, kā, kuram, kad un cik lielā apmērā izmantot šo atvaļinājumu, izlemj paši vecāki. Atbilstoši Darba likumam atrasties BKA var abi vecāki arī vienlaikus, attiecīgi vienojoties ar saviem darba devējiem.

Vecāku pabalsta izmaksa, ja vecāki pirms tam bijuši nodarbināti, no valsts pienākas vienam no vecākiem, un to izmaksā līdz bērna pusotra gada vecumam. Tādējādi vecāku pabalsta izmaksa beidzas divus mēnešus pirms tam, kad, piemēram, bērna mātei beidzas BKA. Iemesls tam ir loģisks – vecāku pabalstu sāk izmaksāt līdz ar bērna piedzimšanu, savukārt BKA mātei tiek piešķirts pēc tam, kad beidzas dzemdību atvaļinājums (tiek noslēgta slimības lapa B).

Jūsu aprakstītajā situācijā, kad piedzims otrs bērns, tiks pārtraukts BKA, kas piešķirts par pirmo bērnu. To atlikušajā apmērā jums būs iespēja izmantot, kad būs noslēdzies BKA par otro bērnu un izteiksiet darba devējam vēlēšanos izmantot atlikušo BKA daļu. Par vecāku pabalsta aprēķinu konkrētajā situācijā vislabāk ir vērsties VSAA, rakstot uz konsultācijas@vsaa.lv. Ieskatu par principiem var gūt atbildē uz līdzīgu jautājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas