E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23580
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Kā veidojas virsstundu darbs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūlijā, 2021
ANDRIS

Manā darba līgumā ir noteikta darba samaksa pēc laika algas sistēmas. Maijā man sanāca 207 darba stundas. Vai skaitās, ka esmu nostrādājis virsstundas?

A
atbild:
07. jūlijā, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

No jūsu sniegtās informācijas tomēr nav skaidrs, kāds darba laiks jums ir nolīgts.

Darba likuma 131. panta pirmā daļa noteic, ka darbinieka normālais dienas darba laiks nedrīkst pārsniegt 8 stundas, bet normālais nedēļas darba laiks – 40 stundas. Dienas darba laiks šā likuma izpratnē ir darba laiks diennakts periodā.

Virsstundu darbs nozīmē jebkuru darbu, ko darbinieks veic virs normālā darba laika. 2021. gada maijā normālais darba laiks bija 159 stundas; ja darbinieks, kuram nolīgts normālais darba laiks, 2021. gada maijā ir nostrādājis 207 stundas, tad tās stundas, kas ir virs 159 stundām, ir uzskatāmas par virsstundām.

Ja darbiniekam nolīgta summētā darba laika organizācija, tad par virsstundu darbu tiks uzskatīts tikai tas darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika. Tādējādi ir svarīgi zināt, kāds pārskata periods ir noteikts: viens mēnesis, trīs mēneši u. tml. Ja darbiniekam noteikta summētā darba laika organizācija, piemēram, ar viena mēneša pārskata periodu, tad par virsstundām būs uzskatāmas tikai tās darba stundas, kuras darbinieks būs nostrādājis virs mēneša normālā darba laika stundu skaita.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas