E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23534
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzvārda maiņa bērnam pēc viena vecāka laulības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2021
Ilga

Labdien. Manam bērnam ir 6 gadi. Viņa tēvam ir atņemtas vecāku tiesības. Pamatojoties uz likuma “Vārda, uzvārda maiņa…” 2. daļas 7. punktu, manam bērnam tika nomainīts uzvārds uz manu uzvārdu. Man tagad ir draugs, ar kuru dzīvoju kopā un taisos precēties. Es gribu nomainīt sava bērna uzvārdu uz mana drauga uzvārdu. Kā es to varu izdarīt? Vai ir nepieciešama bērna bioloģiskā tēva atļauja uzvārda maiņai? Vai katru reizi, kad mainīšu savu uzvārdu, es varu mainīt arī sava bērna uzvārdu? Cik reizes to var darīt?

A
atbild:
27. jūlijā, 2021
LV portāls
Signe Laizāne

Lai varētu nomainīt personas uzvārdu, ir jāpapildina dzimšanas reģistra ieraksts, to paredz Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punkts. Reģistra papildināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumos Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem”.

Šie noteikumi paredz: lai nomainītu bērnam uzvārdu, ir jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Un ir minēti konkrēti gadījumi, kādos bērnam uzvārdu var nomainīt. Noteikumu 134. punkts uzskaita šos gadījumus:

  • Bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas.
  • Bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.
  • Bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.
  • Svītrotas ziņas par vienu no vecākiem; bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības. (Tas nozīmē, ja vienam no vecākiem ar tiesas spriedumu tiek atņemtas aizgādības tiesības, bērnam var mainīt uzvārdu uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības.)
  • Personai veikta daļēja vai pilnīga dzimuma maiņa, un ierakstu par personas dzimumu maina atbilstoši dzimumam, kāds norādīts ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izdotajā medicīnas apliecībā vai citā dokumentā, kas apliecina dzimuma maiņu.

Lai varētu veikt uzvārda nomaiņu, dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs ir jāiesniedz iesniegums un jāsaņem dzimtsarakstu nodaļas atzinums, kas atļaus vai noraidīs uzvārda nomaiņu bērnam.

Turklāt ir jāņem vērā, ka abu vecāku piekrišana bērna uzvārda nomaiņai ir nepieciešama: ja bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas; bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību.

Uzvārda nomaiņai bērnam nepieciešamo atzinumu dzimtsarakstu nodaļa izsniedz viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Dzimtsarakstu nodaļas atzinumu par reģistra ieraksta papildināšanu sastāda vienā eksemplārā un kopā ar lietu glabā dzimtsarakstu nodaļā, savukārt atzinumu par atteikumu papildināt reģistra ierakstu sastāda divos eksemplāros. Vienu atzinuma eksemplāru izsniedz personai, kura iesniegusi iesniegumu par reģistra ieraksta papildināšanu, otru glabā dzimtsarakstu nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas