E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23523
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide
1
1

Ja kaimiņš, iespējams, rada vides piesārņojumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Zane

Labdien! Kaimiņi regulāri savā privātmājas teritorijā žāvē veļu, kas tiek mazgāta ar ļoti stipru aromātu izplatošu mazgāšanas līdzekli. Smaka jūtama visā mūsu privātmājas teritorijā un ne tikai neļauj elpot svaigu gaisu, bet arī izraisa alerģisku reakciju (klepu, iesnas). Ņemot vērā Satversmē norādīto, ka valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, kādi normatīvie akti aizliedz piesārņot kaimiņu teritorijas ar smakām?

A
atbild:
08. jūlijā, 2021

Sākotnēji jāsaprot, ka jūsu kaimiņiem, līdzīgi kā jums, ir tiesības izlietot savu īpašumu pēc saviem brīviem ieskatiem, uzturēties tajā, netraucēti dzīvot u. tml. Apstāklis, ka jums nepatīk kaimiņu lietotās aromatizējošās vielas, vēl nenozīmē, ka lietā ir runa par piesārņojumu vai piesārņojošu vielu nelabvēlīgu ietekmi.

Kā tas izriet no jautājuma, veļas mazgāšana un šajā procesā izmantojamās vielas (veļas pulveri, skalošanas līdzekļi u. c.), kas satur raksturīgu (specifiski piešķirtu) smaržu, ir attiecināmi uz normālas mājsaimniecības funkcionēšanu (nevis vides piesārņošanu un kaitīgu smaku izplatību).

Tomēr, ja jūs minētajā situācijā saskatāt vides piesārņojuma faktu, jums ir tiesības rīkoties saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 25. novembra noteikumos Nr. 724 “Noteikumi par piesārņojošas darbības izraisīto smaku noteikšanas metodēm, kā arī kārtību, kādā ierobežo šo smaku izplatīšanos” paredzēto kārtību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas