E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23521
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai mikrouzņēmuma darbinieks varēs saņemt bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2021
Olegs

Labdien! Es esmu mikrouzņēmuma darbinieks ar algu 720 eiro. Ja es iegūšu bezdarbnieka statusu, vai man būs bezdarbnieka pabalsts? Cik lielu pabalstu varēšu saņemt?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināts kā jebkurš darba ņēmējs. Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Ja ieguvāt bezdarbnieka statusu, VSAA jāpieprasa bezdarbnieka pabalsts. Tiesībām uz pabalstu ir noteikta virkne kritēriju, tajā skaitā – apdrošināšanas stāžs (jābūt apdrošinātam bezdarbam vismaz 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu laikā). Dati par Jums kā sociāli apdrošinātu personu ir VSAA rīcībā, kas tos izvērtēs, un pēc tam saņemsiet lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu, kā arī, ja pabalsts tiks piešķirts – arī par tā apmēru.

Lai pieprasītu pabalstu, jāaizpilda noteiktas formas iesniegums, kas adresēts VSAA. Iesniegumu visērtāk iesniegt portālā www.latvija.lv.

Ja ir tiesības uz pabalstu, to sāk maksāt vai nu no iesnieguma iesniegšanas dienas, vai arī divus mēnešus vēlāk. Tas atkarīgs no darba attiecības pārtraukšanas pamata. Ar divu mēnešu nobīdi pabalstu sāk maksāt, ja cilvēks pats uzteicis darbu.

Taču pašreiz (vēl pāris dienas) vēl darbojas Covid-19 dēļ ieviestās tiesību normas, jo ir noteikts, ka līdz 2021. gada 30. jūnijam darbiniekiem, kuri darba tiesiskās attiecības pārtraukuši uz paša uzteikuma pamata, bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu pabalsta piešķiršanai.

Informācija saziņai ar VSAA – tālrunis: 64507020; e-pasts: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas