E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23516
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Pneimatisko ieroču lietošana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2021
Dainis

Labdien! Vai ar mazjaudas pneimatisko ieroci (“gaiseni”), uzstādot mērķi, drīkst trenēties šaušanas precizitātē publiskajā īpašumā: laukā, mežā utt.?

A
atbild:
07. jūlijā, 2021

Saskaņā ar Ieroču aprites likuma 14. panta 3. daļas 2. punktu fiziskajai personai, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības: 2) iegādāties, glabāt, pārvadāt un izmantot F kategorijas mazas enerģijas pneimatiskos ieročus, straikbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 1,5 džoulus, peintbola ieročus, kuru šāviņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus, un lāzertaga ierīces. F kategorijas mazas enerģijas pneimatiskos ieročus var izmantot treniņos un sporta sacensībās, bet pārējos F kategorijas ieročus un ierīces – simulācijas spēlēs atbilstoši šā likuma nosacījumiem.

Ieroču aprites likuma 71. pants noteic, ka par treniņšaušanas nodarbību un šaušanas sporta sacensību vispārējo drošības noteikumu ievērošanu, kā arī par tehniskajiem un organizatoriskajiem pasākumiem dalībnieku, skatītāju un citu personu drošības garantēšanai treniņšaušanas nodarbību laikā ir atbildīgs šautuves īpašnieks. Par drošības noteikumu ievērošanu konkrēta šāvēja vai šāvēju grupas treniņos ir atbildīgs treneris vai šaušanas instruktors, kas vada treniņu. Par konkrētām darbībām ar ieroci treniņos un sacensībās ir atbildīgs ieroča lietotājs.

Tāpat 71. pants noteic kārtību, kādā Latvijā notiek treniņšaušana un šaušanas sporta sacensības. Šautuvēs ievērojamos drošības noteikumus nosaka Ministru kabinets, t. i., Ministru kabineta 2020. gada 28. jūlija noteikumi Nr. 494 “Šautuvju izveidošanas un darbības, kā arī treniņšaušanas un šaušanas sporta sacensību norises un drošības noteikumi”.

Ņemot vērā minēto, ar pneimatiskajiem ieročiem trenēties publiskā vietā, kas nav speciāli tam aprīkota (šautuve), trenēties nav atļauts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas