E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23515
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

No 1. augusta Covid-19 tests sertifikāta iegūšanai būs jāveic par maksu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2021
Airsa

Labdien! Diemžēl jautājums būs par Covid-19, jo atbildi izmeklējos norādītajā lapā un neatradu. Šodien, 17.06.2021., vadītāja pirmsskolas izglītības iestādē pienāca ar tekstu: “Tu ej atvaļinājumā, bet atceries, ka no 1. augusta tev ik nedēļu Covid-19 tests būs jāveic par savu naudu.” Cik likumīgi tas ir? Atbildēju, lai viņa izlasa Darba likuma 82. panta otro daļu. Testu mums, nevakcinētajiem, katru pirmdienu pieprasa nodot darba devējs. Vai tiešām no 1. augusta par testu darbiniekam būs jāmaksā pašam? Paldies par atbildi!

A
atbild:
08. jūlijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Šajā gadījumā darba devējam arī varētu nebūt pienākuma apmaksāt darbinieku testēšanu. Paskaidrojam, kāpēc.

Ja pienākumu veikt regulāru testēšanu kā vienu no epidemioloģiskās drošības nodrošināšanas pasākumiem vai darba aizsardzības sistēmas elementiem ir noteicis darba devējs, tad pienākums veikt šādas testēšanas apmaksu gulstas uz darba devēju, jo Darba aizsardzības likuma 5. pantā ir noteikts darba devēja pienākums segt ar darba aizsardzību saistītos izdevumus, skaidro Valsts darba inspekcijas inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa.

Ir pamats uzskatīt, ka šāds pienākums gulstas uz darba devēju arī tad, ja darba devējs atbilstoši Darba likuma 82. pantam dod darbiniekam rīkojumu veikt veselības pārbaudi gadījumos, kad darba devējam pastāv pamatotas aizdomas par darbinieka saslimšanu, kas rada vai var radīt draudus viņa vai citu cilvēku drošībai vai veselībai.

Tomēr citos gadījumos normatīvie akti neuzliek darba devējam pienākumu segt izdevumus, kas saistīti ar Covid-19 testu veikšanu. Jautājumā esat norādījusi, ka strādājat pirmsskolas izglītības iestādē. Savukārt regulāru pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku testēšanas pienākumu ir noteikusi valsts. Proti, Ministru kabineta noteikumu Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 32.2.1. apakšpunkts noteic, ka mācību procesu pirmsskolas izglītības iestādēs īsteno, veicot izglītības iestādē klātienē nodarbināto iknedēļas testēšanu [..].

Turpat 38.17 punktā ir noteikts, ka Covid-19 tests (digitālā Covid-19 sertifikāta izsniegšanai), ja personai nav simptomu, tiek apmaksāts no valsts budžeta līdzekļiem līdz 2021. gada 1. augustam. Tas ir šobrīd noteiktais pārejas periods, līdz kuram persona var pabeigt pilnu bezmaksas vakcinācijas kursu.

Jārēķinās, ka regulējums strauji mainās. Piemēram, 6. jūlijā valdība nāca klajā ar plānu veikt grozījumus tiesību aktos, lai būtiski palielinātu darba devēju un darba ņēmēju atbildību, pildot darba pienākumus, kas saistīti ar palielinātu risku inficēt citas personas vai palielinātām iespējām inficēties pašam. Plašāk Valsts kancelejas informācijā šeit.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas