E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23514
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Kāpēc paaugstina īres maksu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2021
Ginta

Labdien! Kur vērsties, lai uzzinātu savas tiesības par pašvaldības dzīvokli? Īrējam no pašvaldības dzīvokli. Par kvadratūru cena pieauga 60% apmērā. Vai tā drīkst darīt? No 8 eiro uz 28 eiro. Un, ja dzīvoklī ir sapuvusi grīda, vai man tā jāmaina, vai arī es varu vērsties pagastā ar iesniegumu?

A
atbild:
18. jūnijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvojamo telpu īres likuma 5. pants nosaka: izīrētājs var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ir dzīvojamās telpas īpašnieks vai valdītājs, mantojums Civillikuma 382. panta izpratnē, persona, kurai pieder dzīvokļa tiesība, ja ir saņemta dzīvojamās telpas īpašnieka piekrišana, kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā.

Dzīvojamo telpu īres likuma 10. pants nosaka dzīvojamās telpas īres maksas noteikšanu:

  • dzīvojamās telpas īres maksu nosaka, izīrētājam un īrniekam rakstveidā vienojoties;
  • izīrētājam un īrniekam rakstveidā vienojoties, īres maksā var iekļaut arī ar dzīvojamās telpas lietošanu saistītus maksājumus;
  • dzīvojamās telpas īres līguma darbības laikā īres maksu var grozīt tad, ja šajā līgumā ir paredzēti īres maksas grozīšanas nosacījumi un kārtība.

Jūsu attiecības par dzīvojamās telpas īri regulē savstarpēji noslēgtais līgums ar pašvaldību, kurā ir noteikts, kādos gadījumos var paaugstināt īres maksu, kā arī tas, kādi remonti jums ir vai nav jāveic dzīvoklī. Ja līgumā ir noteikts, ka remonti ir jāveic pašvaldībai, tad ir jāvēršas vietējā pašvaldībā ar iesniegumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas