E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23500
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai no citas personas saņemtā nauda ir apliekama ar nodokli

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūnijā, 2021
Ilona

Labdien! Manam civilvīram ir parādsaistības (kopsummā 4500 eiro), līdz ar to ir bloķēta internetbanka. Lai varētu veikt maksājumus tiesu izpildītājam, civilvīrs dod man skaidrā naudā attiecīgu summu, kuru es ieskaitu savā kontā un, izmantojot savu internetbanku, pārskaitu uz tiesu izpildītāja kontu. Vai šīs skaidrās naudas iemaksas tiek uzskatītas par maniem ienākumiem? Un vai tās ir apliekamas ar ienākuma nodokli? Kā pareizi norādīt Valsts ieņēmumu dienestam, ka šī nauda nav mani papildu ienākumi? Paldies!

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic, kādos gadījumos nauda, kas saņemta no cilvēka, kurš nav laulātais vai tuvs radinieks, ir apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pirmkārt, tā ir summa (virs 1425 eiro gadā), otrkārt, ja saņemto naudu cilvēks izlieto, lai segtu savus izdevumus par izglītības iegūšanu vai/un lai segtu savus izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu. Šajā gadījumā nodokļa atbrīvojums ir tikai tad, ja šāds atbalsts tiek saņemts bezskaidras naudas norēķinu veidā.

Valsts ieņēmumu dienests veic fizisko personu riska analīzi, lai varētu identificēt tās fiziskās personas, kuras gūst nedeklarētus ienākumus, no kuriem netiek nomaksāti nodokļi, “aplokšņu algas” risku, kā arī iespējamu nereģistrētās saimnieciskās darbības risku.

Arī kredītiestāde var pievērst uzmanību skaidras naudas iemaksām bankomātā, jo viens no banku kontroles mehānismu mērķiem ir konstatēt iespējamu aplokšņu algu maksāšanu, kā arī sekmēt ēnu ekonomikas apkarošanu.

Par skaidras naudas iemaksām bankomātā un uzraudzību varat izlasīt LV portāla skaidrojumā.

To, kādi būs jūsu kā nodokļu maksātāja pienākumi, varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas