E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23497
Lasīšanai: 5 minūtes

Parādnieka pienākums ir paziņot tiesu izpildītājam par papildu ienākumu avotiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2021
Eduards

Labdien! Vēlos piestrādāt kā pašnodarbinātais par kurjeru. Man ir konts, uz kuru tiek pārskaitīta minimālā alga. Ja es gribu piestrādāt par kurjeru, vai man ir vajadzīgs atsevišķs konts, kurā man ieskaitīs algu? No šīs naudas man pašam būs jāsamaksā nodoklis. Man ir parādsaistības pie dažiem tiesu izpildītājiem. Pieņemsim, ka pēc minimālās algas uz rokas par kurjeru es piepelnu 200 eiro. Sanāk, ka viņi no manis atvilks 50% = 100 eiro. Un man no 200 eiro būs jāsamaksā nodoklis? Bet kā viņi tur izdomās, ka man nedrīkst ņemt vairāk? Jo ir dzirdēts, ka jābūt vienam kontam, kas netiks aiztikts. Bet kā tad vienā kontā es varu saņemt darba algu un strādāt kā pašnodarbinātais? Man taču vēl no savas algas būs jāsamaksā nodoklis. Ja gadās tā, ka es neesmu sazinājies ar tiesu izpildītāju un man atņem visu, ko esmu dabūjis par kurjera darbiņu, man pēc tam pārskaitīs visu, kā vajag atpakaļ, tos 50%?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

No algas nodokļus ietur un budžetam pārskaita darba devējs. Ja reģistrēsities kā pašnodarbinātais, ieņēmumus var saņemt uz to pašu – privāto – kontu. Taču labāk saimnieciskajai darbībai izveidot atsevišķu kontu, lai pašnodarbinātā ienākumi būtu nošķirti no personiskajiem līdzekļiem un līdz ar to varētu vienkāršāk kārtot grāmatvedību un nodokļu lietas (iesniegt pārskatus, deklarācijas, samaksāt aprēķinātos nodokļus).

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem:

1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 % apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ja piedziņa tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, parādniekam jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50% apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā.

Jums ir tiesības vērsties pie tiesu izpildītāja, iepazīties ar lietas materiāliem un lūgt, lai jums izskaidro visus neskaidros jautājumus.

Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā:

(1) Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu (596. pants).

(2) Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 594. panta ceturtajai daļai ieturējumu apmēru no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas.

Tiesu izpildītāju varat informēt, ka no pašnodarbinātā ienākumiem ir jāsamaksā nodokļi – jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (no 1.jūlija 10% pensiju apdrošināšanai reizi ceturksnī) un iedzīvotāju ienākuma nodoklis – jāsamaksā vienreiz gadā, tas ir nākamajā gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas