E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23491
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Naudas līdzekļu sadalīšana starp piedzinējiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2021
Aiga

Labdien! Ja uz darbavietu atnāk vairāki izpildraksti no tiesu izpildītāja, cik sapratu, novelk 50% no algas, bet atstāj mēneša minimālo algu. Taču es īsti nesapratu, kā tas notiek. Vai darbavieta izsūta naudu tiem visiem izpildrakstiem, kas ir atnākuši, vai tikai pirmajam izpildrakstam? Kā es varu zināt, cik katram izsūta naudu? Lūgums izskaidrot, jo pēc likumiem īsti nevar saprast.

A
atbild:
19. jūnijā, 2021

Ja no atgūtajiem naudas līdzekļiem nav iespējams segt visus piedzinēju prasījumus, tad tie tiek apmierināti Civilprocesa likuma noteiktajā secībā.

Civilprocesa likuma 621. panta pirmā daļa nosaka: no summas, ko tiesu izpildītājs piedzinis no parādnieka, vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus, no pārējās summas apmierina piedzinēju prasījumus, kas pamatoti ar šā tiesu izpildītāja lietvedībā esošajiem izpildu dokumentiem.

Civilprocesa likuma 622. panta noteikumi nosaka:

(1) Ja no parādnieka piedzītās summas nepietiek, lai apmierinātu visus prasījumus pēc izpildu dokumentiem, šī summa sadalāma starp piedzinējiem šajā likumā noteiktajā secībā, ja atsevišķā likumā kādiem piedzinējiem nav noteiktas priekšrocības.

(2) Katras nākamās kārtas prasījumi tiek apmierināti pēc iepriekšējās kārtas prasījumu pilnīgas apmierināšanas.

Pirmās kārtas prasījumi ir: 1) prasījumi par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas prasījumi par uzturlīdzekļu parāda piedziņu;

2) prasījumi par darba samaksas piedziņu;

3) prasījumi personisku aizskārumu dēļ, kuru dēļ radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve;

4) prasījumi par fiziskās personas labā apmierinātu kaitējuma kompensācijas pieteikumu krimināllietā.

Otrajā kārtā apmierināmi prasījumi par nodokļiem un nenodokļu maksājumiem budžetā.

Trešajā kārtā apmierināmi fizisko personu prasījumi par tādu zaudējumu atlīdzināšanu, kas nodarīti to mantai ar noziedzīgu nodarījumu, ja zaudējumu atlīdzināšana noteikta, pamatojoties uz tiesas spriedumu civillietā vai administratīvo pārkāpumu.

Ceturtajā kārtā apmierināmi visi pārējie prasījumi.

Ieturējumu veikšana no darba samaksas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem:

(1) No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai:

1) uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

2) piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu, kā arī izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus, – 50 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā;

3) pārējos piedziņu veidos, ja likumā nav noteikts citādi, – 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

(2) Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, izņemot šā panta pirmās daļas 1. un 2.punktā noteikto gadījumu.

Ja, piemēram, tiesu izpildītājs piedzen vienas kārtas prasījumus, tad, dalot naudu starp piedzinējiem, tā būtu dalāma proporcionāli piedzenamajai summai.

To, cik daudz naudas līdzekļu tiek pārskaitīti katram tiesu izpildītājam, jūs varat noskaidrot savas darbavietas grāmatvedībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas