E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23445
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātām personām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2021
Elīna

Labdien! Esmu SIA valdes locekle, kā arī īpašniece ar algu 2000 eiro neto. Vai es varu saņemt bērna kopšanas pabalstu, un kā to aprēķināt?

A
atbild:
13. jūlijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātām personām: darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem. Tiesībām uz pabalstiem nepieciešams noteikts apdrošināšanas periods: ne mazāk kā trīs mēneši pēdējo sešu mēnešu periodā vai seši mēneši pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (sākas grūtniecības atvaļinājums).

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Maternitātes pabalstu izmaksā, ja pabalsta pieprasītāja negūst ienākumus kā darba ņēmēja un arī kā pašnodarbinātā.

Maternitātes pabalstu aprēķina 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo iemaksu algu nosaka 12 kalendāra mēnešu periodā, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums.

Vecāku pabalstu izmaksā pēc pabalsta pieprasītāja izvēles: līdz bērna viena gada vecumam (60% no vidējās algas) vai līdz bērna pusotra gada vecumam (43,75% no vidējās algas).

Savukārt, ja vecāku pabalsta saņēmējs gūst ienākumus, tad vecāku pabalsts tiek izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā ir atrodama informācija par visiem pabalstiem un to piešķiršanas nosacījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas