E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23433
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Kas jādara, lai izveidotu piebrauktuvi pie zemesgabala

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2021
Olga

Pirms 15 gadiem Salaspils lauku teritorijā esmu nopirkusi zemesgabalu, kuru neizmantoju. Tagad gribam būvēt māju. Pārbaudīju vietni kadastrs.lv un konstatēju, ka zeme, uz kuras jābūt ielai starp 10 zemesgabaliem, joprojām pieder bijušajam īpašniekam, no kura pirku zemi. Kadastrs.lv un Google Maps iela ir iezīmēta un visiem zemesgabaliem ir adreses. Tātad detāļplānojums tika veikts. Toreiz pārdevējs solīja gada laikā izbūvēt šo ielu, un visu zemesgabalu īpašnieki saskaņoja projektu. Tālāk nekas nenotika, pagāja 15 gadi. Kopā tur ir 10 zemesgabali: 5 vienā pusē, 5 otrā. 8 gabali pieder fiziskām personām, 2 juridiskām. Kadastrs lv. sniedz maksas informāciju par īpašniekiem, bet tas neko nedod: fiziski viņus atrast, lai sakoordinētu plānus, nav iespējams. Zeme, kur jābūt ielai, aizaugusi ar krūmiem. No lielceļa līdz manam zemesgabalam ir 50 m. Kas man būtu jādara, lai es varētu legalizēt savas piekļuves tiesības, lai varētu izveidot piebrauktuvi pie zemesgabala, izcirst krūmus un plānot būvniecību savā gabalā? Es nezinu citu zemesgabalu īpašnieku plānus, gribētu izmantot savu īpašumu, taču nevaru tam piekļūt caur svešu privātīpašumu. Kur man būtu jāvēršas, lai atrisinātu šo problēmu? Paldies!

A
atbild:
21. jūnijā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Potenciālie risinājumi ir šādi:

  1. Celt prasību tiesā pret ceļa zemes īpašnieku par braucamā ceļa servitūta nodibināšanu konkrētajam īpašumam, pamatojoties uz Civillikuma 1130. pantu.
  2. Vērsties pašvaldībā, pamatojoties uz Zemes pārvaldības likuma 8.1. pantu, ar lūgumu konkrētajam ceļam noteikt pašvaldības nozīmes ceļa statusu kā privātā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu sabiedrības interesēs, ja tas nodrošina vienotu ceļu tīklu pašvaldībā. Šādu nekustamā īpašuma lietošanas tiesību aprobežojumu var noteikt divos veidos: teritorijas plānojumā vai lokālplānojumā, ja nav saņemta visu īpašnieku piekrišana, vai arī ar atsevišķu administratīvo aktu, ja šāda piekrišana ir saņemta.

Vienlaikus ir jāņem vērā arī tas, ka atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likuma pārejas noteikumu 10. punkta 1. apakšpunktam detālplānojumi, kas apstiprināti ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem, joprojām ir spēkā. Tāds detālplānojums saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 15. panta otrās daļas 4. punktu ir vērtējams kā ārējais normatīvais akts, kas atbilstoši likuma “Par pašvaldībām” 45. panta pirmajai daļai ir saistošs jebkurai fiziskajai un juridiskajai personai attiecīgajā administratīvajā teritorijā. Tas nozīmē, ka detālplānojumā noteiktās prasības konkrētu, detālplānojuma teritorijā iekļauto zemes vienību izmantošanai un apbūvei ir pilnā apmērā saistošas katrai personai, kuras īpašumā ir attiecīgā zemes vienība. Šo pienākumu apjoms nav atkarīgs no tā, vai konkrētā persona ir detālplānojuma pasūtītājs, realizētājs vai zemes vienības kārtējais īpašnieks.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas