E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23430
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Cietušajam ir tiesības uz kaitējuma kompensāciju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūnijā, 2021
Iveta

2016. gadā persona, kas bija izdarījusi kriminālpārkāpumu, tika ievietota psihiatriskajā klīnikā, kur pavadīja trīs gadus. 2017. gadā no cietušās puses tika pieprasīta kompensācija. Valsts ir izmaksājusi kompensāciju 1200 eiro apmērā. No psihiatriskās klīnikas nosūtīja 2019. gadā. 2019. gadā sniedzu prasību tiesā par personas rīcībnespēju veselības dēļ. Ir uz rokas tiesas spriedums. 2019. gadā ir bāriņtiesas spriedums, ka persona ir manā aizgādnībā. Tagad esam uzzinājuši, ka ir divas lietas pie tiesu izpildītāja par tiesas izdevumiem: 41 eiro un 1244 eiro valstij par izmaksāto kompensāciju cietušajam. Persona ir manā apgādībā un saņem tikai 100 eiro invaliditātes pabalstu, viņai ir darba nespēja veselības dēļ. Vai tiesas izpildītājs var likt maksāt parādu? Vai mums ir jāsniedz prasība tiesā? Kā rīkoties?

A
atbild:
21. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Noziedzīgā nodarījuma rezultātā, ja cietušajai personai ir radīts kaitējums, saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 350. pantu cietušajam ir tiesības uz kompensāciju.

Apstāklis, ka vainīgajai personai ir piemēroti medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi vai nodibināta aizgādnība garīga rakstura vai cita veselības traucējuma dēļ un tiesa personai ir ierobežojusi rīcībspēju, neizslēdz kaitējuma kompensācijas tiesības cietušajam. Līdz ar to zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības piedzīt valsts labā izmaksāto kompensāciju.

Aicinātu jūs noteikti sazināties ar zvērināto tiesu izpildītāju, kuru lietvedībā ir jūsu izpildu lietas, lai mēģinātu rast risinājumu šajā situācijā. Kontaktinformāciju var meklēt mājaslapā: http://www.lzti.lv/.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas