E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23386
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā rīkoties, ja dokumentos uzvārds uzrakstīts kļūdaini

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2021
Eva

Labdien! Situācija ir šāda: nekustamais īpašums, visi dokumenti ir no pašiem pirmsākumiem. Īpašnieks vairākus gadus jau miris. Mantojuma tiesības pēc būtības ir īpašnieka sievai (laulības apliecība ir). Atklājies, ka vienā vietā vienā dokumentā (vismaz 30 gadus vecā) ir nepareizi uzrakstīts īpašnieka uzvārds: burta “h” vietā “ķ”. Sieva visus gadus pēc īpašnieka nāves saņem pareizus dokumentus (uzvārdā ir šis “h” burts) un veic maksājumus. Taču īpašums NAV sievas īpašumā, jo to vienu burtu it kā neatzīst par atbilstošu, līdz ar to zūd mantojuma tiesības. Tātad 60 gadus viss ir kārtībā, vienā dokumentā vēl PSR laikā nepareizi atveidots uzvārds, kura dēļ īpašums nav atzīstams par sievas mantojumu, lai gan maksāt par to nodokļus liek un dokumenti visi ir. Kur vērsties, lai šo vienu burtu atzītu par kļūdainu un lai sieva var oficiāli iegūt savu mantojamo īpašumu? Jo faktiski sanāk tā, sieva maksā, bet nevar oficiāli iegūt savā īpašumā, līdz ar to arī pēc sievas nāves īpašumu nevar iegūt ne bērni, ne citi saistošie cilvēki. Pašvaldība noplāta rokas. Pateicos jau iepriekš par atbildes sagatavošanu. Situācija ir absurda, jo arī sieva ir cienījama vecuma, tomēr ir traģiski apzināties, ka viena sena burta kļūdas dēļ var zaudēt pašu rokām celtu un lolotu īpašumu. Būšu pateicīga par jebkuru ideju, rīcību plānu, kur ko meklēt, kam zvanīt. Citādi šķiet, ka atrisināt visu var Latvijā tikai “Bez tabu”.

A
atbild:
14. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Tā kā savā jautājumā konkrēti nenorādāt, kurā dokumentā ir radusies kļūda uzvārda pareizrakstībā, atbildi iespējams sniegt vispārēji, norādot iestādes, kuru kompetencē ir attiecīgi izskatīt šādus jautājumus.

Atbilstoši 2004. gada 2. marta Ministru kabineta noteikumu Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” (turpmāk – noteikumi) 151. punktam, ja kādas šo noteikumu 142. punktā minētas iestādes vai amatpersonas vainas dēļ dokumentā radusies kļūda personvārda rakstībā, attiecīgajai iestādei vai amatpersonai pēc personas pieprasījuma kļūda jāizlabo un jāizdod jauns dokuments.

Atbilstoši noteikumu 142.1., 142.2. apakšpunktam vārda vai uzvārda atveidi veic pašvaldību dzimtsarakstu nodaļas, izdarot ierakstu civilstāvokļa aktu reģistrā, kā arī uz agrāko ierakstu pamata izdodot atkārtotu civilstāvokļa akta reģistrācijas apliecību. Arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, iekļaujot vai aktualizējot ziņas par personu Iedzīvotāju reģistrā.

Vispirms jautājumā par uzvārda pareizrakstību aicinātu personu vērsties jebkurā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā ar attiecīgu iesniegumu, adresējot šo iesniegumu arī Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Iesniegumu var iesniegt, izmantojot e-pakalpojumus Valsts pārvaldes pakalpojumu portālā https://www.latvija.lv/lv/PPK/dzivessituacija/apakssituacija/p2086/ProcesaApraksts.

Ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu var sazināties, nosūtot iesniegumu uz e-pasta adresi dzimts.dep@tm.gov.lv,  ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, vai nosūtot to pa pastu: Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments, Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1536, LV-1011.

Vēlāk, ja dzimtsarakstu nodaļā vai attiecīgi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē kļūda tiek labota un izdots jauns dokuments, aicinātu personu vērsties savā pašvaldībā īpašumu pārvaldē un pie notāra, lai sakārtotu jautājumu par mantojumu.

Vienlaikus jānorāda, ka mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas (mantojuma atstājēja nāves dienas), ja mantojums atrodas viņa faktiskajā valdījumā, bet pretējā gadījumā – no ziņu saņemšanas laika par to, ka mantojums atklājies.

Ja kļūda no iestāžu puses netiek labota, personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību Administratīvajā tiesā.

Lai sagatavotu korektu prasības pieteikumu tiesai, ieteicams vērsties pie jurista, kuram ir pieredze šādu administratīvo tiesību strīdu risināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas