E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23335
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā nosaka apliekamo ienākumu, pārdodot atsevišķos īpašumos sadalītu zemi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
Elza

Labdien! 2006. gadā tēvs man uzdāvināja lauksaimniecības zemi (ap 3 h). Es veicu detālplānojumu, ieguldot ap 10 000 latiem, un sadalīju zemi gabalos. Iemērīšana izmaksāja ap 1000 latiem, kā arī nomaksāju ikgadējos nodokļus un izgriezu krūmus. Tagad pircēji ir nopirkuši dažus sadalītos zemes gabalus. Kā aprēķināt, kādi nodokļi man jāmaksā valstij par pārdotajiem īpašumiem? Vai varat ieteikt konsultantu? Paldies!

A
atbild:
07. jūnijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Kapitāla pieaugumu nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Iegādes vērtībā tiek iekļauti arī izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma iegūšanu: valsts nodeva par darījuma noformēšanu, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, komisijas nauda un citi līdzīgi izdevumi.

Veiktie ieguldījumi nekustamajā īpašumā tā turēšanas laikā ir dokumentāri pierādāmi izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma uzlabošanu un atjaunošanu.

Piemēram, mērniecības pakalpojumi ir iekļaujami iegādes vērtībā, tādējādi samazinot apliekamo ienākumu, ikgadējie nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi – ne.

Ja nekustamais īpašums (zeme) tiek sadalīts vairākos nekustamajos īpašumos un tie tiek pārdoti kā atsevišķi īpašumi, atdalīto nekustamo īpašumu iegādes vērtības tiek noteiktas no visas kopējās nekustamā īpašuma iegādes vērtības proporcionāli katra atdalītā īpašuma platībai. Pārdodot atdalītu nekustamo īpašumu, iegādes vērtībā var iekļaut nekustamā īpašuma atdalīšanas izdevumus.

Pārdodot nekustamo īpašumu, par to, kā piemērojams un aprēķināms nodoklis no kapitāla pieauguma, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas