E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23330
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Servitūta nodibināšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
JP

Labdien! Tātad situācija ir šāda. Mana pašvaldība vēlas izveidot komunikāciju pieslēgumu mūsu ielas privātmājām un novirzīt maģistrālo kanalizācijas un ūdens pievadu caur manu pagalmu. Sākotnējā mutiskā noruna noteica, ka tiks pievilktas komunikācijas līdz īpašnieka izvēlētajai vietai bez problēmām. Tomēr, kad tika saņemts pirmais līguma eksemplārs, no vienošanās ne ziņas, ne miņas. Man par lielu pārsteigumu vēl tika ietverts punkts: “puses sagatavo un paraksta abpusēji sagatavotu līgumu par servitūta nodibināšanu attiecībā uz visu apgrūtinātas teritorijas platību par labu pašvaldībai”. Vai, jūsuprāt, tā ir normāla attieksme no pašvaldības puses? Jo tā ir ceturtā daļa no zemes gabala, un līgumā norādīts, ka tas ir tikai provizorisks aprobežojuma gabala izmērs. Šajā līgumā ir arī pāris lietas, kas tik tiešām piesaista uzmanību, piemēram, “pašvaldība izmanto zemes gabalu noteiktajam mērķim bez termiņa ierobežojuma”. Vai tas vispār ir pieļaujams? Sanāk, ka es rakstiskā veidā atsakos no savas zemes par labu pašvaldībai. Es vienkārši nesaprotu, vai tādus līgumus sagatavo visas pašvaldības vai tikai mana.

A
atbild:
29. jūnijā, 2021

Saskaņā ar Civillikuma 1130. pantu servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu. Savukārt Civillikuma 1231. pants noteic, ka servitūtus nodibina:

1) ar likumu;

2) ar tiesas spriedumu;

3) ar līgumu vai testamentu.

Tātad pašvaldība ir piedāvājusi jums nodibināt servitūtu uz pušu starpā noslēgta līguma pamata.

Ja minētā servitūta nodibināšanā jums tika piedāvāts pievilkt ūdensvada un kanalizācijas atzaru (pieslēgumu) līdz jūsu īpašuma noteiktajam punktam, tad par to noteikti ir jāvienojas līgumā.

Servitūta nodibināšanas gadījumā jums netiks atņemtas īpašuma tiesības uz zemi, tās tikai tiks ierobežotas (apgrūtinātas) servitūta priekšmetā noteiktajam mērķim par labu pašvaldībai.

Ja, pēc jūsu domām, šāda servitūta līguma slēgšana neatbilst jūsu interesēm, jūs varat atteikties šo līgumu slēgt. Šādā gadījumā servitūts būs nodibināms tiesas ceļā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas