E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23324
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kā iegūt kopīpašuma daļu, ja viens īpašnieks nav sasniedzams

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2021
Jānis

Labdien! Ir nekustamais īpašums, kura īpašuma tiesības ir sadalītas trijās daļās. Divas daļas saņēmu mantojumā, bet trešā daļa pieder aizgājējas (manas mammas) māsai, kas skaitās mana tante. Pēdējā ziņa no tantes tika saņemta pirms 30 gadiem, un viņa atradās Krievijā. Vairs nekas nav zināms. Tagad nav iespējams viņu atrast, kā arī nav zināms, vai viņa ir dzīva. Pēc maniem datiem, esmu viņas vienīgais mantinieks, lai gan tas arī nav zināms. Vēlētos uzzināt, kā rīkoties šajā situācijā, lai varētu iegūt īpašumā arī trešo mājas daļu. Paldies!

A
atbild:
07. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās.

Kopīpašuma tiesība ir īpašuma tiesība, kas uz vienu un to pašu nedalītu lietu pieder vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs.

Vienlaikus Civillikuma 1071. pants noteic, ka uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām, arī nepieciešamie apsaimniekošanas, pārvaldīšanas, remonta un citi izdevumi.

Civillikuma 1074. pants paredz, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā. Likuma pants attiecas arī uz gadījumiem, piemēram, ja kāds no kopīpašniekiem nav sasniedzams un neiesaistās īpašuma jautājumu risināšanā, kopīpašuma sadales jautājums risināms, ceļot tiesā attiecīgu prasību par kopīpašuma sadali.

Kopīpašuma sadales veidi noteikti Civillikuma 1075. pantā:

  • piespriežot katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus (apgrūtinājumus) par labu otra daļai;
  • atdodot visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā;
  • nosakot lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā;
  • izšķirot jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu.

Tiesas piekritības jautājumā un prasības sagatavošanai ieteicams vērsties pie jurista.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas