E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23291
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Darba likums liedz atlaist grūtnieci

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. maijā, 2021
Alīna

Labdien! Vai sieviete BKA laikā (vai aizejot BKA) var rakstīt atlūgumu? Skaidri zinu, ka tur nestrādāšu. Vai tas ir izdevīgi? Vai darba devējs var likt rakstīt atlūgumu, uzzinot, ka sieviete dosies BKA? Paldies!

A
atbild:
27. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbināta un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības vai dzemdību atvaļinājumu.

Sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja zaudējusi darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu ne agrāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Tiesības turpināt saņemt piešķirto maternitātes pabalstu ir arī tad, ja darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statuss zaudēts grūtniecības vai dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta saņemšanas) laikā.

Ja sievietei ir noteiktas tiesības uz maternitātes pabalstu un piešķirts maternitātes pabalsts, tad viņai ir tiesības arī uz vecāku pabalstu.

Darba likuma 109. panta pirmajā daļā ir noteikts aizliegums uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, izņemot gadījumus, kas noteikti Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10. punktā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas