E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23248
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai īpašniekam jāmaksā par sava šķūnīša atjaunošanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2021
Monta

Labdien! Man ir privatizēts dzīvoklis, par kuru vienreiz jau ir maksāts. Kā arī klāt ir malkas šķūnis, kurš ir avārijas stāvoklī. Nekustamais īpašums vēlas to taisīt par jaunu. Vai nekustamais īpašums var piemērot maksu mājas iedzīvotājiem, ka viņi ņem kredītu bankā un šo summu dala savā starpā? Vai man vēlreiz jāmaksā par šķūni (10 gadus ilga kredīta atmaksa)? Vai ir kādi likumi, kas noteic, ka man otru reizi nav jāmaksā tie tūkstoši par šķūni?

A
atbild:
24. maijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Situācijas apraksts liecina, ka nav runa par vienas un tās pašas ēkas iegādi no jauna, bet pilnīgi jauna šķūnīša izbūvi. Iegādājoties savā īpašumā nekustamo īpašumu, jārēķinās, ka tajā var nākties ieguldīt papildu līdzekļus, lai to uzturētu kārtībā un atjaunotu, ja nepieciešams. Arī šķūnītis, kā jebkura ēka, laika gaitā nolietojas, un tā uzturēšana ir īpašnieka atbildība. Ja būve ir tādā stāvoklī, ka jānojauc, tad jauna šķūnīša izmaksas gulstas uz tā īpašnieka pleciem.

Jebkurai būvniecības darbībai, kas skar kopīpašuma daļu, nepieciešams dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums. Lēmumi, ko dzīvokļu īpašnieku kopība pieņēmusi būvniecības jautājumos, ir saistoši ikvienam dzīvokļa īpašniekam, ja “par” balsojuši īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašumu skaita. Plašāku informāciju var atrast Ekonomikas ministrijas mājaslapas sadaļā “Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas