E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23217
Lasīšanai: 4 minūtes

Lietu var izskatīt gan administratīvā pārkāpuma konstatēšanas vietā, gan iestādē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2021
Jānis

Vai atbilstoši AAL ir iespējama situācija, ka pret mani uzsāk administratīvo lietvedību ar lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu, bet lēmumu par administratīvā soda piemērošanu pieņem jau cita amatpersona apmēram 2 h pēc pārkāpuma izdarīšanas? Vai šajā gadījumā ir ievērots AAL 131. pantā noteiktais par paziņošanu? Vai lēmuma pieņemšanu pēc 2 h var interpretēt kā lēmuma pieņemšanu tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas uz autoceļa?

A
atbild:
31. augustā, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Administratīvās atbildības likuma (AAL) 133. panta pirmā daļa paredz, ka administratīvā pārkāpuma lietu izskata un lēmumu pieņem pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no dienas, kad pieņemts lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu.

AAL nosacīti paredz divas administratīvo pārkāpumu lietu kategorijas:

  • lietas, kuras tiek izskatītas tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas (lietas izskatīšana pārkāpuma konstatēšanas vietā);
  • lietas, kuras netiek izskatītas tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas (lietas izskatīšana iestādē).

Ja vien tas ir iespējams, lieta būtu jāizskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas. Vienlaikus amatpersonai jāizlemj, vai tas objektīvi ir iespējami.[1]

Tas nozīmē, ka ir iespējama situācija, kurā administratīvā pārkāpuma procesu uzsāk viena amatpersona, bet lēmumu par administratīvā soda piemērošanu pieņem cita amatpersona (iestāde).

Saskaņā ar AAL administratīvo pārkāpumu process paredz vairāku lēmumu pieņemšanu, no kuriem svarīgākie ir:

  • lēmums par procesa uzsākšanu;
  • lēmums administratīvā pārkāpuma lietā;
  • lēmums par procesa izbeigšanu.

Vienlaikus bez iepriekšminētajiem lēmumiem administratīvo pārkāpumu procesā var pieņemt vairākus pakārtotus procesuālos lēmumus, piemēram, lēmumu par ekspertīzes nozīmēšanu, lēmumu par mantu un dokumentu izņemšanu u. tml.

AAL 151. pantā noteikts, ka, izskatījusi administratīvā pārkāpuma lietu, amatpersona pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

  • lēmumu par soda piemērošanu;
  • lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa izbeigšanu.

Savukārt atbilstoši AAL 157. pantam:

  • ja administratīvā pārkāpuma lietu izskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas, pieņemto lēmumu paziņo uzreiz pēc administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas;
  • ja administratīvā pārkāpuma lietu neizskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas, lēmumu paziņo pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā septiņu darba dienu laikā no administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas dienas.

Vēršam uzmanību, ka precīzu termiņu administratīvo pārkāpumu lietām, kuras izskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas, nav iespējams noteikt, taču praksē šīs lietas tiek izskatītas dažu minūšu laikā.[2]

Lēmumu, tāpat kā citus dokumentus, paziņo saskaņā ar Paziņošanas likumu, bet lēmuma paziņošana AAL 157. panta kontekstā nozīmē lēmuma izsniegšanu vai nosūtīšanu (atkarībā no paziņošanas veida), nevis lēmuma saņemšanu.[3]

[1] N. Laveniece-Straupmane. Administratīvā pārkāpuma lietas sagatavošana izskatīšanai. Administratīvo pārkāpumu tiesības: Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2020, 399. lpp.

[2] N. Laveniece-Straupmane. Administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai. Administratīvo pārkāpumu tiesības: Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2020, 408. lpp.

[3] N. Laveniece-Straupmane. Lēmuma pieņemšana. Administratīvo pārkāpumu tiesības: Administratīvās atbildības likuma skaidrojumi. Rīga, Tiesu namu aģentūra, 2020, 424. lpp.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas