E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23212
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai pašnodarbinātais var dibināt SIA

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2021
Andis

Labdien! Vai ir iespējams dibināt SIA, ja esmu pašnodarbinātais? Vai varu pēc SIA dibināšanas nekļūt par SIA darbinieku, bet turpināt strādāt kā pašnodarbinātais (t. i., slēgt līgumu kā “frīlansers” ar savu SIA)?

A
atbild:
26. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Komerclikuma 140. panta pirmo daļu sabiedrības dibinātājs ir fiziskā vai juridiskā persona vai arī personālsabiedrība, kura veikusi sabiedrības dibināšanas darbības vai kuras vārdā dibināšanas darbības veiktas. Komerclikums neaizliedz fiziskai personai, kura Valsts ieņēmumu dienestā reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja/pašnodarbinātā, dibināt SIA.

Arī nodokļu normatīvie akti neierobežo personas, kas reģistrējusies VID saimnieciskās darbības veicēja statusā, tiesības dibināt SIA.

Nodokļu normatīvie akti nereglamentē darījumu pušu civiltiesiskās attiecības, tas ir – līguma veids ir abu darījuma partneru ziņā.

Fiziska persona var darboties dažādās uzņēmējdarbības formas. Savukārt katrā no tām ir savi nodokļu likumos noteikti pienākumi, tostarp attiecībā uz valsts sociālo apdrošināšanas iemaksu veikšanu.

Saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” par darba ņēmēju uzskatāms kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par 2500 eiro un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par 500 eiro.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, kad persona ir faktiski uzskatāma par darba ņēmēju un tai ir jāmaksā algas nodoklis, ja tiek konstatēta vismaz viena no pazīmēm: maksātāja ekonomiskā atkarība no personas, kurai tas sniedz pakalpojumus; finansiālā riska neuzņemšanās peļņu nenesoša darba izpildes vai zaudētu debitoru parādu gadījumā; maksātāja integrācija uzņēmumā, kuram viņš sniedz savus pakalpojumus, u. c.

Vēl Latvijai ieteikts nodrošināt efektīvāku valsts uzraudzību un kontroli viltus pašnodarbinātības un ēnu ekonomikas samazināšanai. Pētījumos par šo problēmu ir definēts, ka viltus pašnodarbinātie ir personas, kuras ir reģistrējušās kā pašnodarbinātas, tomēr strādā pie viena (vai pārsvarā viena) darba devēja.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas