E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23210
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Tiešie norēķini par komunālajiem pakalpojumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2021
Ļubova

Daudzdzīvokļu dzīvojamā māja plāno lemt par pilnvaroto personu ievēlēšanu uz atlīdzības pamata ar tiešo rēķinu izrakstīšanu. Pilnvarotās personas ir fiziskas personas un tās pašas mājas dzīvokļu īpašnieki. Vai šajā gadījumā būs nepieciešams jaunievēlētajām pilnvarotajām personām slēgt atsevišķus līgumus ar katra dzīvokļa īpašnieku (vai kādā citā veidā), vai arī pats mājas lēmums var kalpot par tiesisko pamatu rēķinu izrakstīšanai un apmaksai par pilnvaroto personu atlīdzību? Vai šajā gadījumā ir kādas papildu nianses, kas būtu jāņem vērā, sagatavojot mājas lēmuma projektu? Paldies!

A
atbild:
13. maijā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Pāreju uz tiešajiem norēķiniem paredz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums. Ja daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieki pieņem lēmumu par labu tiešajiem norēķiniem, tad dzīvokļu īpašnieki pilnvaro vienu personu (tā var būt gan fiziska, gan juridiska) noslēgt līgumu par komunālo pakalpojumu piegādi un lietošanu visā mājā. Katrs atsevišķais dzīvoklis ar komunālo pakalpojumu piegādātāju līgumu neslēdz.

Tiešie norēķini neparedz atsevišķu līgumu par komunālo pakalpojumu piegādi, tas ir tikai norēķinu veids. Līgums tiek slēgts ar visu māju, un pakalpojumu piegādā visam namam. Ēkai tiek izrakstīts kopējs rēķins, kuru pēc tam sadala konkrētos aprēķinos dzīvokļu īpašniekiem.

Iepriekš LV portāls ir skaidrojis, ka tiešie norēķini cilvēkiem nav izdevīgi, jo sadārdzina pakalpojuma izmaksas. Par viena siltumenerģijas piegādes rēķina izrakstīšanu “Rīgas siltumam” pērnruden bija jāmaksā 2,73 eiro mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas