E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23160
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā Latvijā sociāli apdrošinātajam nosaka tiesības uz vecāku pabalstu, ja iepriekš strādāts citā ES valstī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2021
Atis

Labdien! Karjeras izaugsmes dēļ ir radusies iespēja ar sievu doties uz Beļģiju, lai tur strādātu divus gadus, līdz ar to tiek atlikti plāni par bērnu. Vai tas, ka divus gadus esi strādājis citur un atgriezies Latvijā, piemēram, 6. vai 7. grūtniecības mēnesī, nozīmē, ka nebūs iespēja saņemt vecāku pabalstu, kuru parasti aprēķina par iepriekšējiem mēnešiem vienam no vecākiem?

A
atbild:
24. maijā, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No uzdotā jautājuma ir saprotams, ka skaidrojums nepieciešams par tiesību noteikšanu uz vecāku pabalstu, ja persona pirms nodarbinātības uzsākšanas Latvijā ir bijusi nodarbināta Beļģijā.  

Atbilstoši likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta pirmajai daļai tiesības uz vecāku pabalstu ir personām, kuras saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” ir sociāli apdrošinātas un par kurām ir veiktas vai bija jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas Latvijas Republikā:

  • ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (datums, no kura piešķir vecāku pabalstu); vai
  • ne mazāk kā 6 mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā.

Ja persona pirms nodarbinātības uzsākšanas Latvijā ir bijusi nodarbināta citā ES/EEZ valstī vai Šveicē (turpmāk: dalībvalstis), tad saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (EK) Nr. 883/2004 (2004. gada 29. aprīlis) par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu 6. pantu, nosakot tiesības uz vecāku pabalstu, likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteiktajā kvalifikācijas periodā tiek ieskaitīti arī citā dalībvalstī uzkrātie apdrošināšanas periodi.

Tas nozīmē, ka personai, kura ir sākusi strādāt Latvijā, bet kurai nav likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 4. panta pirmajā daļā noteiktā apdrošināšanas stāža, bet viņa iepriekš ir strādājusi Beļģijā, nosakot tiesības uz vecāku pabalstu, tiks ņemti vērā arī Beļģijā uzkrātie apdrošināšanas periodi. Pabalsta pieprasītājam šajā gadījumā jāņem vērā, ka vecāku pabalsta piešķiršana var aizkavēties sakarā ar informācijas pieprasīšanu no Beļģijas kompetentās iestādes par personas uzkrātajiem apdrošināšanas periodiem Beļģijā (informāciju pieprasīs VSAA Starptautisko pakalpojumu nodaļa).

Vēršam uzmanību, ka iepriekšminētie regulas Nr. 883/2004 noteikumi par periodu summēšanu attiecas arī uz slimības, maternitātes un paternitātes pabalstiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas