E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23138
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā aprēķina maternitātes pabalstu pēc ilgstošas darbnespējas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2021
Lika

Labdien! Kā man tiks aprēķināts maternitātes pabalsts, ja esmu uz slimības lapas burtiski no pirmās grūtniecības dienas un būšu līdz pat atvaļinājumam?

A
atbild:
11. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu par pirmsdzemdību un pēcdzemdību darba nespējas lapu B aprēķina un izmaksā 80% apmērā no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Darba ņēmējai vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Saskaņā ar likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. panta septīto daļu, ja vidējās iemaksu algas aprēķināšanai paredzētajā 12 kalendāro mēnešu perioda daļā apdrošinātajai personai apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darba nespējas dēļ, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitot pārejošas darba nespējas kalendārās dienas.

Vidējā iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks aprēķināta, neņemot vērā kalendārās dienas, par kurām tika izmaksāts slimības pabalsts. Slimības pabalstu maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra no darbnespējas 11. dienas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas