E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23131
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ceļu satiksmes negadījuma izmeklēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2021
Dāvis

Pirms nepilna gada iekļuvu avārijā ar velosipēdu, smagā mašīna pārbrauca pāri kājai un aizbrauca. Nogulēju slimnīcā, kāju salika kopā, LTAB ieteica iesaistīt apdrošināšanu, un, protams, negadījums tika izmeklēts policijā. Negribētu teikt, ka mēģināja man piesiet vainu (no kaut kādiem mistiskiem lieciniekiem) un bija nolaidība, bet nu vien mēnesi vēlāk dabūju ziņu, ka pie kādas pārbrauktuves varbūt kamerās smagais ir redzams. Ar to gan viss beidzās. Šobrīd ir nonācis līdz punktam, ka lietu aptur, jo otrs nav atrasts un apdrošinātāji neveic izmaksas, ja gala lēmums netiek pieņemts: jo otra iesaistītā nav. Apdrošinātāji teica, viņiem vajag kaut kādu pieņēmumu par to, kādi CSN varēja tikt pārkāpti, no kuras puses. Vai tiešām policija neveic neko tādu situācijā, kurā ir skaidrs, ka otrs netiks noķerts un varu tikai 5 gadus gaidīt līdz lietas noilgumam, kad tā tiks slēgta? Aplami skan, bet ar visu to, ka jau atkal māku staigāt, esmu viegli ticis cauri, varēju bez kājas palikt un vēl vairāk, bet vai tiešām nav nekādu variantu cīnīties?

A
atbild:
24. maijā, 2021

Ja lietā ir ierosināts kriminālprocess, tad izmeklēšanas iestādei ir pienākums veikt vainīgās personas (kas atstāja notikuma vietu) noskaidrošanu. Izmeklēšanas darbību kopumā, cita starpā ietilpst arī ziņu pieprasīšana (iegūšana) no lieciniekiem, novērošanas kamerām (ja notikuma vietā tādas ir uzstādītas) u. c. darbības, kas pierāda apstākļus lietā.

Ja nav iespējams noskaidrot zaudējumus nodarījušo transportlīdzekli, tad saskaņā ar Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 51. panta 1. daļas 2. punktu izmaksu veic Garantijas fonds (ja šajā gadījumā tiek ievēroti šā likuma 35. panta noteikumi.

Savukārt minētā likuma 35. panta 2. punkts noteic, ka netiek atlīdzināti zaudējumi, kurus nodarījis nenoskaidrots transportlīdzeklis, izņemot šā likuma 19. pantā minētos personai nodarītos zaudējumus un 25. panta pirmās daļas 4. un 5. punktā minētos mantai nodarītos zaudējumus. Ja ceļu satiksmes negadījumā vismaz vienai cietušajai personai ir nodarīti smagi vai vidēji smagi miesas bojājumi, tiek atlīdzināti šā likuma 25. pantā minētie zaudējumi visām ceļu satiksmes negadījumā iesaistītajām personām.

Informāciju par to, kādi CSN varēja tikt pārkāpti, jūs kā cietusī persona savās liecībās sniedzat izmeklēšanas iestādei, tādējādi procesa virzītājam ir jānorāda notikuma apstākļi un tiesību normas (Ceļu satiksmes noteikumi), kuras netika ievērotas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas