E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23130
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Lēmums administratīvā pārkāpuma lietā nav administratīvais akts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2021
Jānis

Vai lēmums par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu ir administratīvais akts?

A
atbild:
11. maijā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Administratīvā pārkāpuma procesu noteic Administratīvās atbildības likums, savukārt administratīvo procesu noteic Administratīvā procesa likums. Minētie procesi ir atšķirīgi.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 1. panta trešajai daļai administratīvais akts ir uz āru vērsts tiesību akts, ko iestāde izdod publisko tiesību jomā attiecībā uz individuāli noteiktu personu vai personām, nodibinot, grozot, konstatējot vai izbeidzot konkrētas tiesiskās attiecības vai konstatējot faktisko situāciju. Administratīvais akts ir arī tāds lēmums, kuru likumā paredzētajos gadījumos iestāde izdod attiecībā uz individuāli nenoteiktu personu loku, kas atrodas konkrētos un identificējamos apstākļos (vispārīgais administratīvais akts). Administratīvais akts ir arī lēmums par amatpersonas vai iestādei īpaši pakļautas personas tiesiskā statusa nodibināšanu, maiņu, izbeigšanu un šīs personas disciplināro sodīšanu, kā arī cits lēmums, ja tas būtiski ierobežo amatpersonas vai iestādei īpaši pakļautas personas cilvēktiesības. Amatpersona šīs daļas izpratnē nav iestādes darbinieks, ar kuru atbilstoši normatīvajiem aktiem dibināmas darba tiesiskās attiecības.

Turklāt minētās daļas 5. apakšpunktā ir tieši noteikts, ka administratīvais akts cita starpā nav lēmums, kas pieņemts administratīvā pārkāpuma lietā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas