E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23122
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai skolotājs logopēds var aizvietot pirmsskolas skolotāju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2021
Linda

Labdien! Esmu ieguvusi skolotājas logopēdes izglītību un strādāju pirmsskolas iestādē par skolotāju logopēdi, bet darba devējs uzstāj, ka man ir jāaizvieto skolotājs grupā, lai viņš varētu izlietot savas atvaļinājuma dienas tas nozīmē, ka vasarā viens mēnesis man ir jānostrādā kā pirmsskolas skolotājai grupā. Vai darba devējs rīkojas tiesiski pareizi? Vai skolotājs logopēds bez iegūtas izglītības pirmsskolas pedagoģijā ir tiesīgs aizvietot skolotāju? Darba līgumā nav šādas vienošanās, turklāt man nav pirmsskolas skolotāja izglītības.

A
atbild:
25. maijā, 2021
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Jautājumā ir skartas divas tēmas – aizvietošana un pedagoga kvalifikācija. Ja aizvietošana nav minēta darba līgumā, jārīkojas atbilstoši Pedagogu darba samaksas noteikumiem (Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 20. punkts). Tajos noteikts, ka samaksai par mācību stundām vai nodarbībām pedagogam, kas ne ilgāk kā mēnesi aizvietojis slimības vai citu iemeslu dēļ promesošu pedagogu, piemēro stundu atalgojumu. Ja aizvietošana turpinās ilgāk par mēnesi, atalgojumu pedagogam maksā, sākot ar pirmo aizvietošanas dienu, par visām faktiski nostrādātajām darba slodzes stundām atbilstoši pedagoga tarifikācijai (Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 16. punkts).

Savukārt par papildu pedagoģisko darbu, kas nav iekļauts pedagoga amata aprakstā (piemēram, darba apjoma palielināšanās), pedagogam piešķir piemaksu, kuras apmēru nosaka attiecīgās izglītības iestādes vadītājs iestādes darba samaksas fonda ietvaros. Ministru kabineta 2016. gada 5. jūlija noteikumu Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” 16. punkts).

Skolotāja logopēda tiesības aizvietot pirmsskolas pedagogu ir atkarīgas no skolotāja logopēda iegūtās izglītības un kvalifikācijas. Par pirmsskolas pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kurai ir augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā izglītība un pirmsskolas skolotāja kvalifikācija; augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā izglītība un sākumizglītības skolotāja kvalifikācija; augstākā izglītība pedagoģijā un apgūta profesionālās kompetences pilnveides programma pirmsskolas saturā un didaktikā; maģistra vai doktora grāds izglītībā vai pedagoģijā un tā iegūšanai izstrādātais zinātniskais darbs, kas saistīts ar pirmsskolas izglītības saturu un didaktiku. (Ministru kabineta 2018. gada 11. septembra noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 5. punkts).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas