E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23120
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Ko darīt, ja pašvaldība atsaka līdzfinansējumu privātajam bērnudārzam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2021
Viktorija

Labdien! Man ir neatrisināta situācija, vēršos pēc padoma. Esmu mamma, dzīvoju viena ar mazu bērnu, bērnam jūlijā paliek 3 gadi. Esam reģistrējušies 2 Rīgas valsts bērnudārzos. Esam pārvākušies no Rīgas uz Vangažiem, un iestājos arī Vangažu bērnudārzā, kā arī pārdeklarēju gan sevi, gan bērnu Vangažos. Rinda nevienā dārziņā vēl nav pienākusi. Gribēju pieteikt bērnu privātajā bērnudārzā, bet Vangažu dome noraidīja prasījumu par līdzfinansējumu, jo pēc noteikumiem jāpaiet gadam kopš deklarācijas. Nezinu, ko iesākt tālāk, jo uz darbu ir jāiet, bet bērnu atstāt nav kur, līdzi viņu ņemt uz darbu arī nevaru, un maksāt pilno summu par dārziņu arī nav pa kabatai, dārziņos nekur netiekam, un līdzfinansējumu mums nedod.

A
atbild:
13. jūlijā, 2021

Šī ir sarežģīta situācija, tāpēc atbildi lūdzām sniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai.

Likuma “Par pašvaldībām” 15. panta pirmās daļas 4. punkts un Izglītības likuma 17. panta pirmā daļa noteic, ka pašvaldībai ir pienākums gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp par pirmsskolas vecuma bērnu nodrošināšanu ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs un izglītības apguvi, tomēr ne vienmēr vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ir pieejamas pirmsskolas vecumu sasniegušajiem bērniem.

Tādos gadījumos bērna likumiskajam pārstāvim ir iespēja izmantot privāta pakalpojuma sniedzēja pakalpojumu un bērns ir tiesīgs apmeklēt privātu pirmsskolas izglītības iestādi, saņemot pašvaldības līdzfinansējumu. Pašvaldība saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 2.1, 2.3 un 2.4 daļu, ja tā nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, sedz izmaksas šim privātam pakalpojuma sniedzējam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

2015. gada 8. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 709) 14. punkts noteic, ka pašvaldības atbalsts tiek piešķirts, ja bērna un viena vecāka vai bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā. Attiecīgi pašvaldības prasība par to, ka bērna vecākam un bērnam pašvaldībā ir jābūt deklarētam vismaz gadu, lai saņemtu līdzfinansējumu privātās pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēšanai, ir uzskatāma par papildu nosacījumu atbalsta saņemšanai. Norādām, ka minētais papildus nosacījums ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 709.

Balstoties uz saņemto informāciju, VARAM vērsīsies pie pašvaldības, lūdzot veikt grozījumus saistošajos noteikumos, lai nepieļautu iespējamo diskrimināciju bērnam saņemt pirmsskolas izglītību pie privāta pakalpojuma sniedzēja.  

Aicinām Vangažu pilsētas iedzīvotāju, kura saskarās ar šo problēmu, mēneša laikā atkārtoti sazināties ar pašvaldību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas