E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23111
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kam jāuztur ceļa servitūts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2021
Jānis

Labdien! Jautājums par ceļa servitūta pārvietošanas izmaksām. Ir tāda situācija: kaimiņš, lai tiktu pie savas lauksaimniecības zemes, brauc pāri manai lauksaimniecības zemei, sadalot to faktiski divās daļās. Es vēlējos ar kaimiņu vienoties, lai tas brauc pa mana zemesgabala malu, nevis pāri tam, jo tas ir tikai lauku ceļš bez grāvja malām un bez jebkāda uzbēruma (rudenī un pavasarī tikai ar traktoru izbrauksi). Bet viņš atteicās vienoties, jo viņam grūti būšot izgriezties 90 grādu leņķī, taisni braukt pāri esot vieglāk. Kaut gan, ja skatās iezīmēto ceļa servitūtu pēc kartes, jau sen netiek braukts pa to, bet pāris metrus uz citu pusi, taču, protams, viņam ir tiesības braukt, jo man par apgrūtinājumu ir ceļa servitūts, ko viņš drīkst izmantot. Vērsos tiesā, bet tiesas sēde nozīmēta tikai pēc 9 mēnešiem un atbildē tiesai kaimiņš nu jau norādījis, ka servitūta ceļa pārvietošanas izmaksas būšot dārgas, jo jābūvē jauns ceļš, kaut gan tagad redzu, ka ved granti uz servitūta ceļa manā zemē, lai būtu kaut kāds vismaz ceļš dabā. Kam būs jāsedz izmaksas, ja tiesas apstiprinās ceļu pārvietot, kā esmu to prasījis? Vai tas nav tīši tagad taisīt ceļu, lai pēc tam teiktu, ka man jāsedz izmaksas, to pārvietojot? Prasības iesniegšanas brīdī tika fiksēts, ka dabā praktiski ir tikai divas iebrauktas sliedes. Lūdzu, palīdziet ar konsultāciju! Paldies!

A
atbild:
21. decembrī, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1130. pants nosaka: servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu.

Civillikuma 1151. pants nosaka: ja servitūta izlietošanai vajadzīgs uzturēt un izlabot kalpojošo lietu, tad tas jādara servitūta izlietotājam.

Ja tiesa apstiprinās pārvietot servitūta ceļu, tad izmaksas ir jāsedz servitūta izlietotājam, t. i., jūsu kaimiņam.

Jāatzīmē, ka Civillikuma 1235. pants nosaka: no servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemes grāmatās; līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemes grāmatās var tomēr prasīt katra puse, ja vien izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi.

Vairāk par konfliktiem, kas skar ceļa servitūtus, varat uzzināt skaidrojumā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas