E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23106
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Kopīpašnieku tiesības

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2021
Evita

Labdien! Dzīvoju divstāvu ēkā (kopīpašums: domājamās daļas), 1. stāvā. Gribētu atrast risinājumu gadiem ilgām problēmām ar kaimiņiem. Mierīgā valodā atrisināt diemžēl nevar. Gribu zināt, kādas man ir tiesības rīkoties vienpersoniski vai pēc kādiem likumiem man vērsties pie viņiem, pie jurista/advokāta vai sliktākajā gadījumā tiesā. Pagājušā gada rudenī tika izsaukts skursteņslauķis, dienu iepriekš paziņoja par to kaimiņam. Viņi piekrita. Nākamajā dienā atbrauc skursteņslauķis un augšstāva kaimiņiene iekurina krāsni. Tīrīt tātad nevar. 2019. gadā skurstenis arī netika iztīrīts. 2018. gadā, augšstāvam kurinot krāsni, trīs reizes mums nāca dūmi. Izrādās, kaut kur bija iebāzta kaut kāda lupata un nokritusi līdz 1. stāvam gruzdēdama. Kaimiņiene no otrā stāva lej čuras pa logu no savas istabas vairākas reizes dienā un naktī. Ir foto, video. Lejot zemē, rodas troksnis + šķidrums atsitas pret manu palodzi, logu. Apakšā ir mans logs, bet viņu dārza teritorija. Logi ir nolieti, vasarā smird. Prasīju, lai nelej un lai nomazgā logus: šī smejas un teica, lai liekot mierā. Sastāda tūjas tieši pretī mūsu logiem (aptuveni 1,2 m attālumā), nu uzaugušas jau 4 m augstumā. Prasīju, lai vismaz apzāģē, neko neatbild. Paņirgājas un iestāda vel divas tūjas pretī logam + 1 m attālumā no kanalizācijas vāka. Mēs neredzam, vai kāds ir pie vārtiem, viņi redz. Bija gadījums, kad divi sīkie mētāja akmeņus un man tikai atlika pieiet pie loga, lai iegaumētu viņus: ja nu izsistu logus. Šobrīd es neredzu, kas notiek uz ielas. Kaimiņiene met akmeņus un stiklus no sava dārza mūsējā. Nevienojoties ar mums, tika uzrakts iebraucamais ceļš, lai viņi pieslēgtos pilsētas ūdenim. Un pie durvīm uz gadu tika atstāts atrakts ēkas stūris (~1×1 x 1), kur krājās ūdens un skaloja pamatus. Uzlauza trepes un ielauzās zem trepēm mūsu pieliekamajā kambarī. Uzlauza grīdu, izurba betonu un ievilka savu cauruli. Kas izdarīts, izdarīts, teicām, lai pēc tam sataisa, kā bija. Policijas klātbūtnē teica, ka izdarīs. Taču tas nav izdarīts. Ziemā aukstums nāk zem grīdas iekšā. Caurules tika piestiprinātas kartona plāksnē, un skrūves bija redzamas mūsu pusē gandrīz cm uz āru un 1,5 cm no elektrības vadiem. Kā likumiski tikt galā ar šādu kaimiņu rīcību? Viņi var visu, bet mēs neko?

A
atbild:
24. maijā, 2021

Par sabiedriskās kārtības traucēšanu un urīna izliešanu pa logu jums ir jāvēršas pašvaldības policijā ar attiecīgu iesniegumu. Jautājumā par būvdarbu veikšanu (pieslēguma izveidošanu pilsētas ūdensvada sistēmai) paskaidrojam: ja īpašums ir kopīpašums, tad projekta realizēšanai (un būvatļaujas saņemšanai) ir nepieciešams visu īpašnieku saskaņojums. Ja jūs šādu saskaņojumu neesat devis, tad šajā objektā ir veikta patvaļīga būvniecība, līdz ar to jums ir tiesības vērsties būvvaldē.

Saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.

Savukārt 1075. pants nosaka: ja 1074. pantā norādītajā dalīšanas gadījumā kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam, ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu.

Piezīme. Dalot kopīpašumu, kurā ietilpst ārpus pilsētu administratīvajām robežām esoša lauksaimnieciska zeme, piemērojami 741. panta 2. daļas, 742. un 745. panta noteikumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas