E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23086
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Atvaļinājuma izmantošana administratīvajā darbā iesaistītam pedagogam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2021
Juris Ozols

Labdien! Strādāju augstskolā 15 gadus. Ieņemu divus amatus: administratīvo amatu kā vispārējais personāls, kuram pienākas ikgadējais 4 nedēļu atvaļinājums, lektora amatu jeb akadēmisko amatu, kuram pienākas 8 nedēļu ikgadējs apmaksāts atvaļinājums (šajā amatā strādāju pusslodzi).
Šos gadus katru gadu esmu devies tikai 4 nedēļu atvaļinājumā, bet tā atvaļinājuma daļa, kas pienākas kā akadēmiskajam personālam (papildu 4 nedēļas), nav izmantota.
Šobrīd pilnībā pārtraucu darba attiecības augstskolā. Jautājumi ir par neizmantotajiem atvaļinājumiem. Vai augstskolai ir jāizmaksā kompensācija par visiem iepriekš neizmantotajiem atvaļinājumiem (par katru gadu neizmantotajām papildu 4 nedēļām)? Ja jā, tad kā tiek aprēķināts kompensācijas apmērs: vai tas tiek rēķināts no pilnās algas (kopā administratīvais un lektora amats), vai arī vērā tiek ņemts tikai tas algas apjoms, ko saņemu lektora amatā? Paldies!

A
atbild:
31. maijā, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta pirmo daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, kas nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām.

Pedagogiem kā noteiktai darbinieku kategorijai speciālie normatīvie akti piešķir tiesības uz garāka ilguma ikgadējo atvaļinājumu, proti, pamatojoties uz Izglītības likuma 52. panta 2. punktu, personai, kas strādā pedagoga amatā, ir tiesības katru gadu saņemt astoņu nedēļu apmaksātu atvaļinājumu.

Tiesības saņemt astoņu nedēļu atvaļinājumu ir pirmsskolas, pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības un augstskolu pedagogiem, kā arī citiem izglītības iestādes darbiniekiem pedagogiem pielīdzināmās profesijās neatkarīgi no darba slodzes.

Pilns pedagogu profesiju saraksts, kam ir tiesības doties astoņu nedēļu atvaļinājumā, sniegts Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 354 “Noteikumi par pedagogu profesiju un amatu sarakstu”. Tie ir ne tikai pirmsskolas, pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās izglītības un augstskolu pedagogi, pasniedzēji un metodiķi, bet arī darbinieki pedagogiem pielīdzināmos amatos.

Saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta astoto daļu, ja amatpersonai (darbiniekam) ir tiesības uz atšķirīga ilguma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu vai papildatvaļinājumu, tiek nodrošināta iespēja izmantot ilgāko atvaļinājumu, taču par ilgākā atvaļinājuma daļu izmaksā tikai to vidējo izpeļņu, kas nopelnīta amatā (darbā), kurš dod tiesības uz ilgāku atvaļinājumu.

Darba likuma 149. panta piektajā daļā noteikts, ka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis. Darba devējam ir pienākums izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 2. panta astotajā daļā noteikts: ja amata (dienesta, darba) tiesiskās attiecības tiek izbeigtas, neizmantoto atvaļinājumu atlīdzina naudā atbilstoši neizmantotā atvaļinājuma ilgumam amatā, kurā amatpersona (darbinieks) piešķirto atvaļinājumu nav izmantojusi, aprēķinot izmaksājamo samaksu no vidējās izpeļņas, kas nopelnīta šajā amatā.

Konkrētā situācija par jums piešķirto un izmantoto ikgadējo atvaļinājumu ir noskaidrojama pie darba devēja. Darbinieka uzskaites kartiņā ir atzīmēta visa informācija par izmantoto atvaļinājumu periodiem pa gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas