E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23084
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodokļi, ja netiek gūti ienākumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2021
Armands

Jautājums par preču pirkšanu vairākiem pircējiem vienā pirkumā, jo pārdevējs (preču ražotājs) izsūta preci tad, ja tiek iztērēta noteikta summa vai pasūtīts noteikts daudzums preču. Piemēram, pārtikas preces, summai jābūt 100 vai vairāk eiro. Pārdevējs sūta savu transportu. Vienam pasūtītājam šī summa ir par lielu vai nav nepieciešamības tik daudz pasūtīt, un tiek pieaicināts vēl kāds pircējs, lai sasniegtu nosacījuma summu vai daudzumu. Cik saprotu, tā ir izbraukuma tirdzniecība. Vai šis ir kāds pārkāpums, ja naudu pirms piegādes savāc viens pircējs no pārējiem pircējiem, norēķinās ar piegādātāju un saņem atvesto pasūtījumu? Par pirkumu tiek saņemta pavadzīme elektroniskā veidā, pa e-pastu pirms piegādes. Šoferis atved preci, saņem naudu, izkrauj preci, pircējs pārbauda skaitu, šoferis aizbrauc, ierodas pārējie pircēji un saņem savu pirkumu. Vai tā ir tiesa, ka pircējam var būt problēmas šāda veida pirkuma veikšanas gadījumā (pēc neoficiālas informācijas, VID to varot uzskatīt par nelegālu tirdzniecību)? Pircējs (naudas savācējs) nekādu uzcenojumu no pārējiem nesaņem. Vai ir kādi īpaši noteikumi, kas jāievēro, veicot šādus pirkumus?

A
atbild:
08. maijā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek ienākumus, kas ir gada laikā iegūto naudas, naturālo vērtību un saņemto pakalpojumu kopums.

Par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumu taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumu trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Ja par veiktajām darbībām nesaņem atlīdzību un negūst peļņu, personai neveidojas ienākumi un ienākuma nodokļa objekts, kā arī nerodas pienākums reģistrēt saimniecisko darbību.

Tas ir likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteiktais.

Jāpiebilst, katrs pats labi zina, kad viņa darbība ir bizness vai kļūst par biznesu, no kura tiek gūti ienākumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas