E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23078
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājuma kopējais ilgums – pusotrs gads

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. maijā, 2021
Daiga

Labdien! Mani interesē, vai tiek pagarināts bērna kopšanas atvaļinājums, ja tā laikā aizeju dekrētā ar otru bērnu. Ar pirmo bērnu man BKA vajadzēja ilgt līdz 2021. g. 9. februārim, bet 2020. gada 1. decembrī devos dekrētā ar otro bērnu, līdz ar to sanāk, ka neesmu izmantojusi divus mēnešus no pirmā bērna BKA. Cik saprotu, līdz ar otrā bērna dekrēta sākumu (2020. g. 1. decembri) pirmā bērna BKA tiek pārtraukts, jo divos atvaļinājumos vienlaikus atrasties nevar. Kur paliek šie divi mēneši, kas pārklājas? Vai tos varēs izmantot tad, kad beigsies otrā bērna BKA?

A
atbild:
24. maijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 156. pants paredz, ka abiem bērna vecākiem ir tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu kopumā pusotra kalendāra gada apmērā, līdz bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Šo atvaļinājumu var izmantot pilnā apmērā, kā arī pa daļām. Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs uz darbinieka iesnieguma pamata.

Ja bērna kopšanas atvaļinājums tiek pārtraukts sakarā ar nākamo pirmsdzemdību atvaļinājumu, tad neizmantoto šī BKA daļu jums būs tiesības izmantot pēc jūsu ieskata, līdz pirmais bērns sasniedz astoņu gadu vecumu, iesniedzot darba devējam iesniegumu par BKA daļas piešķiršanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas