E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23068
Lasīšanai: 2 minūtes

Pārceltā darba diena un atvaļinājums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2021
Lāsma

Labdien! Vai varat, lūdzu, palīdzēt ar skaidrojumu par atvaļinājuma laika aprēķinu pārceltās dienas dēļ? Darbiniekam normālais darba laiks, 5 dienu darba nedēļa.
1. variantā darbiniekam palikušas neizmantotas 4 darba dienas (saskaņā ar koplīgumu). Ja iet atvaļinājumā ar 3. maiju, tad atvaļinājuma nauda jāaprēķina par 4 darba dienām (3., 5., 6. un 7. maiju) un 8. maijā nav jāierodas darbā?
2. variantā darbiniekam palikušas neizmantotas 4 darba dienas, un viņš iet atvaļinājumā ar 5. maiju. Vai 4 darba dienas būtu 5., 6., 7. un 8. maijs? Vai tomēr 10. maijs? Kuras atvaļinājuma dienas būtu apmaksājamas, un par cik dienām būtu jāaprēķina darba alga?
Būtu pateicīga par skaidrojumu. Paldies!

A
atbild:
29. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pārceltā darba diena nodrošina darbiniekam tādas pašas tiesības, kādas tam būtu bijušas, ja šī diena nebūtu pārceltā. Proti, ja 3. maijs ir uzņēmumā ir noteikts kā brīvdiena, tad šīs darba dienas tiesības un pienākumi tiek pārcelti uz sestdienu, 8. maiju.

Ja darbiniekam pēc koplīguma ir tiesības izmantot četras atvaļinājuma dienas, kas ir darba dienas, tad brīvdienā, 3. maijā, nebūtu piešķirams atvaļinājums. Atvaļinājuma piešķiršana būtu nosakāma ar 5. maiju līdz 8. maijam, ieskaitot un visas dienas apmaksājamas.

Arī otrajā situācijā darbinieka atvaļinājuma periods četru darba dienu apmērā ir no 5. maija līdz 8. maijam ar četrām apmaksātām dienām.

Darbiniekiem, kas ir nodarbināti nedēļā no 3. līdz 9. maijam, darba samaksa tiek aprēķināta atbilstoši nolīgtajam darba laikam un samaksas sistēmai. Darbiniekiem, kam ir nolīgta nemainīga amatalga un noteikta piecu darba dienu nedēļa, darba samaksas aprēķinu neietekmē nedēļas vidū esošā svētku diena, kā arī par stundu saīsinātā darba diena 8. maijā.

Savukārt darbiniekiem, kam nolīgts summētais darba laiks un darbs notiek atbilstoši maiņu grafikam, tiek apmaksātas faktiski nostrādātās darba stundas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas