E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23052
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Pārtraukumi darbā un to organizēšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2021
Eva

Labdien! Mans darba laiks ir no plkst. 9.00 līdz 20.00. Darbs noris pie augļu stendiem. Nav iespējas aiziet pusdienās, jo neviens nevar aizvietot (tā kā strādāju viena pie stenda) un atstāt bez uzraudzības, jo ir riskanti, ka kāds var kaut ko nočiept. Darba priekšnieks arī nav noteicis nekādus laikus/meklējis risinājumus, lai es varētu aiziet pusdienu pārtraukumā. Kā risināt šo problēmu?

A
atbild:
28. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums uzliek pienākumu darba devējam noteikt darbiniekiem pārtraukumus darbā, regulējumu nosakot darbinieka darba līgumā, darba koplīgumā vai darba kārtības noteikumos.

Vispārēji pārtraukumu, kura minimālais ilgums ir 30 minūtes, ir tiesības gan ieskaitīt darba laikā, gan neieskaitīt.

Pārtraukums darbiniekam, kas ir nodarbināts vairāk par sešām stundām, piešķirams pēc nostrādātām četrām stundām, un tas ir atpūtas laiks, kuru darbinieks būtu tiesīgs izmantot pēc saviem ieskatiem, tostarp atstājot savu darba vietu un neveicot darba pienākumus vai darba devēja uzdevumus. Ja nav iespēju pārtraukumu piešķirt vienlaidus, to var sadalīt pa daļām.

Tomēr darba specifikas pamatotības dēļ Darba likuma 145. panta trešā daļa dod tiesības darba devējam noteikt aizliegumu pārtraukuma laikā darbiniekam atstāt savu darba vietu. Aizliegumam ir jābūt pamatotam, un darba devējam nav nepieciešama obligāta darbinieka piekrišana. Darba devējs šādu aizliegumu ir tiesīgs paredzēt darba kārtības noteikumos.

Ja darbiniekam ir noteikts aizliegums pārtraukuma laikā atstāt savu darba vietu un tam ir jābūt gatavam pārtraukuma laikā veikt arī kādus darba pienākumus, tad šādu pārtraukumu ieskaita darba laikā, norādīts Darba likuma komentāros.

Jums konkrētajā situācijā ir jāvienojas ar darba devēju, kā organizējami jūsu pārtraukumi un kādas ir jūsu tiesības atstāt darba vietu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas