E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23036
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Vai stāžu pensijai veido laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2021
Anna

Стаж на пенсию. В 80-м году в период до рождения ребенка не работала. Четыре года воспитывала ребёнка,и затем на работу. Эти годы учитываются ли в стаж? Спасибо.

Jautājums par pensijas stāžu. 1980. gadā pirms bērna piedzimšanas nestrādāju. Četrus gadus audzināju bērnu un pēc tam strādāju. Vai šie gadi tiek ieskaitīti apdrošināšanas stāžā pensijai?

A
atbild:
27. aprīlī, 2021
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Līdz 1990. gada 31. decembrim apdrošināšanas stāžu var veidot laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz 8 gadu vecumam. Par bērna audzināšanas vietu uzskata valsti, kuras teritorijā bērna māte ir pastāvīgi dzīvojusi, līdz ar to apdrošināšanas perioda pierādīšanai var būt nepieciešami papildu dokumenti, kas pierāda mātes dzīvesvietu bērna audzināšanas laikā, ja nepieciešamā informācija nav iekļauta Iedzīvotāju reģistrā.

Ja bērna dzimšanas vieta ir Latvija un mātes pēdējā nodarbinātības vai izglītības iestādes vieta pirms bērna piedzimšanas ir Latvija, un pirmā nodarbinātības vai izglītības iestādes vieta, atsākot darbu vai mācības pēc bērna audzināšanas perioda, ir Latvija, par bērna audzināšanas vietu uzskata Latviju.

Līdz ar to, ja māte līdz bērna piedzimšanai nav bijusi nodarbināta, apdrošināšanas perioda pierādīšanai var būt nepieciešama bērna dzimšanas apliecība un mātes izglītības dokuments.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas